Na 5 vprašanj portala Pravda.si so od dvajsetih list in strank odgovorile zgolj tri!
Novinarji novičarskega portala Pravda.si smo včeraj zjutraj 20. kandidatnim listam, ki nastopajo na državnozborskih volitvah 2022 poslali 5 vprašanj. Do roka, ki je potekel danes ob 15:00 sta odgovorili samo dve: ZOS in SDS, ZLS pa v petek.
Stara Pravda
Slovenija

Četrtek, 21. april 2022 ob 17:27

Odpri galerijo

Da boste naši bralci vedeli za kaj dejansko gre, najprej objavljamo celoten dopis s petimi vprašanji, ki smo ga včeraj poslali listam Slovenska demokratska stranka – SDS, Gibanje svoboda, Socialni demokrati – SD, Levica, Lista Marjana Šarca – LMŠ, DeSUS – Demokratična stranka upokojencev, Naša prihodnost in Dobra država, Povežimo Slovenijo (Konkretno, Zeleni, SLS, NLS, NS) Piratska stranka Slovenije, Vesna – zelena stranka, Državljansko gibanje Resni.ca, Lista Borisa Popoviča – Digitalizirajmo Slovenijo, Nestrankarska Ljudska lista gibanja Zdrava družba, Za ljudstvo Slovenije – ZLS, Domovinska liga – DOM, ZOS – Zavezništvo osvobodimo Slovenijo (Gibanje Zedinjena Slovenija – ZSi in Stranka Slovenskega Naroda – SSN), Slovenska nacionalna stranka – SNS, Nova Slovenija – krščanski demokrati, Stranka Alenke Bratušek in Naša dežela stranka dr. Aleksandre Pivec:

»Vprašanja za kandidatne liste, ki nastopajo na državnozborskih volitvah 2022

Ustava Republike Slovenije ima v svojem 3. členu zapisano: »V Sloveniji ima oblast ljudstvo. Državljanke in državljani jo izvršujejo neposredno in z volitvami …«

Volitve bi zato morale biti ključnega pomena za razumen in skladen razvoj slovenske družbe in države. Glede na to, da nekateri že vso volilno kampanjo opozarjajo, da volilna kampanja državnozborskih volitev 2022 ne poteka v skladu z določbami Ustave in nekaterih zakonov, vas kot udeležence te kampanje in kandidate ter kandidatke za poslance sprašujemo:

1. Se strinjate, da lahko banke ali hranilnice, ne glede na njihovo lastništvo odločajo o tem, kdo v Republiki Sloveniji lahko izvaja zakonito volilno kampanjo?

2. Se vam zdi sprejemljivo, da je lahko kdorkoli kandidat ali kandidatka za volitve poslancev v DZ RS na kandidatni listi za katero sploh ni dal svojega soglasja?

3. Ste v vaši kandidatni listi naredili karkoli, da bi bile državnozborske volitve 2022 enakopravne, svobodne, poštene in pravične za vse udeležence volitev? Če je vaš odgovor ja, vas sprašujemo kaj konkretno ste naredili?

4. Ali so vaša lista oziroma vaši kandidati za poslance in poslanke seznanjeni s kakšnimi nepravilnostmi, ki so se zgodile v tokratni volilni kampanji? Če je vaš odgovor ja, vas sprašujemo s katerimi nepravilnostmi ste seznanjeni?

5. Se vam zdi moralno in etično sprejemljivo, da kdorkoli kandidira za poslanca ali poslanko DZ RS, če se zaveda, da volilna kampanja ne poteka v skladu z Ustavo RS in temeljnimi človekovimi pravicami in svoboščinami?

Naprošamo vas, da nam na postavljena vprašanja odgovorite do 21. 04. 2022 do 15.00 ure. Za odgovore nimate postavljenih nikakršnih omejitev.

Novičarski portal Pravda.si

Vojko Pogačnik«

 

Na zastavljena vprašanja poslana vsem 20 listam sodelujočim v tokratni volilni kampanji, smo v postavljenem roku dobili odgovor samo dveh list, to je predvolilne koalicije ZOS – Zavezništvo osvobodimo Slovenijo, skupna lista Gibanja Zedinjena Slovenija – ZSi in Stranke Slovenskega Naroda – SSN ter Slovenske demokratske stranke – SDS. Tik pred objavo tega članka z eno in pol urno zamudo smo prejeli še e-pošto liste Za ljudstvo Slovenije – ZLS. Zapisali so, da nam bodo odgovorili zvečer, ker so na terenu. Dejansko smo prejeli njihove odgovore v petek zjutraj in so objavljeni na koncu našega članka.

Ostalih zgoraj naštetih 17 kandidatnih list na postavljena vprašanja ni odgovorilo. Na nobeno izmed njih! Razlogov za takšno njihovo početje seveda ne poznamo, zato lahko v zvezi s tem naredimo zgolj poskus kratke analize.

1. Dejstvo je, da 17 kandidatnih list, njihovih volilnih štabov ali kandidatov in kandidatk za poslance na volitvah v DZ RS na postavljena vprašanja ni odgovorilo.

2. Razlogi za takšno početje so lahko različni in jih lahko razdelimo v dve skupini. V prvi skupini bi morda lahko bili pomanjkanje časa, odločitev, da naš novičarski portal zanje ni dovolj pomemben, morda pa je zanje nepomembna tudi vsebina vprašanj. V drugo skupino razlogov za neodzivnost pa bi lahko sodili moralna in etična zavrženost kandidatnih list in kandidatov, in morebitno dejstvo, da niso naredili ničesar za to, da bi bile volitve dejansko veljavne, zato na vprašanje sploh ne morejo ali ne znajo odgovoriti.

3. Ne glede na zgoraj zapisano je očitno, da kandidatnih list ter kandidatov in kandidatk za poslance v DZ RS na teh listah, ne zanima niti preprosto, a obenem izjemno pomembno dejstvo, ali so volitve sploh v skladu z določbami Ustave RS in zakonov. Glede na to, da kljub temu kandidirajo, pa to očitno pomeni, da jih zanima samo njihov osebni interes. Interes slovenske družbe in države, da imamo veljavne, ustavne, zakonite, poštene, svobodne, enakopravne, pravične in poštene volitve, je zanje kot kaže povsem nepomeben.

4. Vse zgoraj navedeno posledično pomeni, da takšne kandidatne liste, niti sami kandidati in kandidatke za poslance, sploh ne bi smeli nastopati na državnozborskih volitvah, saj temu niso dorasli ali pa njihov osebnostni značaj ne ustreza osnovnim pogojem, ki bi jih morali zadostiti za kandidaturo. Preprosto povedano – takšnih poslancev in poslank ne potrebujemo, saj jih že imamo. Pripeljali so nas do sem, kjer trenutno smo. Ne potrebujemo pa niti takšnih kandidatov in kandidatk za poslance, ki glede na njihova ravnanja niso in ne morejo biti kandidati ljudstva, ne glede na ime liste na kateri nastopajo. 

Objavljamo najprej odgovore, ki smo jih prejeli od predvolilne koalicije ZOS – Zavezništvo osvobodimo Slovenijo, zatem odgovore, ki smo jih prejeli od Slovenske demokratske stranke – SDS in nazadnje še odgovore liste Za ljudstvo Slovenije - ZLS.

 

Odgovori ZOS – Zavezništvo osvobodimo Slovenijo:

1. Se strinjate, da lahko banke ali hranilnice, ne glede na njihovo lastništvo odločajo o tem, kdo v Republiki Sloveniji lahko izvaja zakonito volilno kampanjo?

Kaj takšnega je seveda povsem nesprejemljivo in nedopustno. Že samo zaradi tega so letošnje volitve neveljavne. Prav zaradi dejstva, da naši predvolilni koaliciji niti ena izmed 14. bank in hranilnic v Sloveniji ni hotela odpreti volilnega računa, ZOS – Zavezništvo osvobodimo Slovenijo ni moglo voditi zakonite volilne kampanje. S tem so nas banke onemogočile in nič nam niso pomagale niti naše pritožbe na Tržni inšpektorat, Inšpektorat RS za notranje zadeve, Banko Slovenije, Računsko sodišče in Vrhovno sodišče RS. V tej državi ni nihče pristojen in odgovoren za takšno stanje! Takšen je bil njihov – enak – odgovor. Mi v ZOS-u pa brez volilnega računa sploh nismo mogli izvajati zakonite volilne kampanje. Enostavno smo bili s tem izločeni iz kampanje! Opozarjamo, da se je letos to zgodilo nam, naslednjič se lahko komurkoli drugemu, ki ne bo všeč oblastniški politikantski »eliti« ali stricem iz ozadja.

2. Se vam zdi sprejemljivo, da je lahko kdorkoli kandidat ali kandidatka za volitve poslancev v DZ RS na kandidatni listi za katero sploh ni dal svojega soglasja?

Kaj takšnega je spet povsem nesprejemljivo in nedopustno. Ponavljamo enako kot že v prvem odgovoru – že samo zaradi tega dejstva so letošnje volitve neveljavne. Ja in spet se je to zgodilo nam, predvolilni koaliciji ZOS – Zavezništvu osvobodimo Slovenijo! Neverjetno je, da sedem naših kandidatov in kandidatk za poslance v volilni enoti Maribor proti svoji volji in ne da bi za to sploh podali pristanek, kandidira na listi z imenom Gibanje Zedinjena Slovenija – ZSi, namesto na listi ZOS – Zavezništvo osvobodimo Slovenijo. Vse to kljub pravočasni pritožbi na Vrhovno sodišče RS, ki pa je pritožbo zavrglo kot nedovoljeno, češ da ne obstaja pravni interes pritožnikov. Kdo pa potem ima pravni interes, če ne kandidati in kandidatke za poslance ter lista, na kateri so želeli kandidirati in za katero so dejansko tudi podali svoja soglasja?! Volilna komisija 7. VE Maribor, Državna volilna komisija in Vrhovno sodišče RS, se vsi po vrsti delajo norca in se sprenevedajo, dejansko pa so prav oni odgovorni za letošnje neveljavne volitve!

3. Ste v vaši kandidatni listi naredili karkoli, da bi bile državnozborske volitve 2022 enakopravne, svobodne, poštene in pravične za vse udeležence volitev? Če je vaš odgovor ja, vas sprašujemo kaj konkretno ste naredili?

Seveda smo naredili vse, kar je bilo v naši moči. Ves čas opozarjamo javnost na to, kaj se v volilni kampanji in že pred tem, že ko so se potrjevale kandidatne liste, dejansko dogaja. In da je pri tem cel kup nepravilnosti, nezakonitosti, neustavnosti. Zato smo prejšnji teden podali Pobudo za oceno ustavnosti v zvezi z 7., 20., 43., 44., in 105. členom ZVDZ, 6. in 16. členom ZVRK, 12. členom ZRTVS in 4. členom ZDVEDZ. Vsi našteti členi so protiustavni! Zato smo od Ustavnega sodišča RS zahtevali tudi takojšnjo zaustavitev vseh postopkov v zvezi z volitvami in tudi same volilne kampanje, dokler ne bodo zagotovljeni enakopravni pogoji za udeležbo na volitvah v skladu z Ustavo RS! Zaradi tega nihče ne bo mogel reči, da pristojni niso bili pravočasno obveščeni o vseh nepravilnostih na teh volitvah. Jutri imamo tudi sestanek s predstavniki misije OVSE, ki jim bomo podrobno predstavili vsa dejstva o neveljavnosti letošnjih volitev.

4. Ali so vaša lista oziroma vaši kandidati za poslance in poslanke seznanjeni s kakšnimi nepravilnostmi, ki so se zgodile v tokratni volilni kampanji? Če je vaš odgovor ja, vas sprašujemo s katerimi nepravilnostmi ste seznanjeni?

Seveda so seznanjeni s tem, saj so vse kršitve – zanimivo, mar ne – povezane prav z nami. Nekatere so seveda povezane tudi z drugimi listami in kandidati, ne zgolj z našimi. Naši kandidati so ne le seznanjeni z vsemi kršitvami, marveč so jih tudi deležni! Zato smo tudi podali pobudo na Ustavno sodišče RS.

5. Se vam zdi moralno in etično sprejemljivo, da kdorkoli kandidira za poslanca ali poslanko DZ RS, če se zaveda, da volilna kampanja ne poteka v skladu z Ustavo RS in temeljnimi človekovimi pravicami in svoboščinami?

Prav tukaj vidimo največjo težavo. Očitno je namreč, da drugih list ter kandidatov in kandidatk naše težave sploh ne zanimajo. Pa sploh ne gre za naše težave. Gre za neveljavnost volitev! Ni pomembno kdo so kandidati in kandidatke s težavami in kateri listi ali stranki pripadajo. Nesprejemljivo je, da se to lahko dogaja in da hkrati tistih, ki niso neposredno vpleteni, to sploh ne zanima. Danes smo diskriminirani mi v ZOS-u, na naslednjih volitvah bo nekdo drug. Takšne volitve so nedopustne in to bi morali prepoznati tudi kandidati za poslance! Očitno pa so vsi skupaj popolnoma brez etičnih in moralnih standardov. Zanimajo jih samo njihovi osebni interesi, zato se volivci potem, ko bodo izvedene neveljavne volitve, nikar ne čudite, ker se ne bo spremenilo čisto nič bistvenega!

 

Odgovori Slovenske demokratske stranke – SDS:

1. Se strinjate, da lahko banke ali hranilnice, ne glede na njihovo lastništvo odločajo o tem, kdo v Republiki Sloveniji lahko izvaja zakonito volilno kampanjo?

Ne. Volilna kampanja mora potekati skladno z Zakonom o volilni in referendumski kampanji. 

2. Se vam zdi sprejemljivo, da je lahko kdorkoli kandidat ali kandidatka za volitve poslancev v DZ RS na kandidatni listi za katero sploh ni dal svojega soglasja?

Menimo, da lahko kandidatka ali kandidat kandidira samo na tisti kandidatni listi, za katero je dal svoje pisno soglasje.

3. Ste v vaši kandidatni listi naredili karkoli, da bi bile državnozborske volitve 2022 enakopravne, svobodne, poštene in pravične za vse udeležence volitev? Če je vaš odgovor ja, vas sprašujemo kaj konkretno ste naredili?

Da. V Slovenski demokratski stranki se za enakopravne, svobodne, poštene in pravične volitve prizadevamo vse od osamosvojitve Slovenije dalje. Pri tem smo predlagali vrsto izboljšav za dostopnost invalidov do volišč, prav tako smo predlagali ustrezne spremembe volilne zakonodaje. V SDS smo v letu 2013 predlagali spremembo 80. člena Ustave RS tako, da bi določal, da se poslance voli po dvokrožnem večinskem načelu. S tem predlogom bi zagotovili dosledno spoštovanje volje volivcev, izražene na referendumu 1996, ki jo je z določbo potrdilo tudi Ustavno sodišče. Ob tem velja spomniti, da smo v SDS v letu 1996 zbrali 43.710 podpisov referendumski zahtevi za večinski volilni sistem, ki je vsebovala tudi možnost odpoklica poslanca. Je pa potrebno poudariti, da je za spremembo volilne zakonodaje potrebna dvotretjinska večina vseh poslancev.

4. Ali so vaša lista oziroma vaši kandidati za poslance in poslanke seznanjeni s kakšnimi nepravilnostmi, ki so se zgodile v tokratni volilni kampanji? Če je vaš odgovor ja, vas sprašujemo s katerimi nepravilnostmi ste seznanjeni?

Slovenija je po ustavi demokratična in pravna država. To v praksi pomeni, da se oblast menja, če se tako na volitvah odločijo volivke in volivci. Ker pa se očitno nekateri nikakor ne morejo sprijazniti s tem, da je bila zadnji dve leti na oblasti desnosredinska vlada, očitno želijo narediti vse, da se kaj takega ne bi ponovilo. To je mogoče sklepati na podlagi uničevanja plakatov pomladnih strank, medtem pa plakati levih strank “presenetljivo” ostajajo nedotaknjeni. To temo smo že izpostavili naslednji povezavi: https://www.sds.si/novica/video-tako-poteka-zadnja-bitka-kucanove-generacije-unicujejo-plakate-sds-strank-vladne in na povezavi: https://www.sds.si/novica/ko-zmanjka-argumentov-ni-vsebine-spregovorijo-pritlehnosti-podtikanja-lazi-groznje-21163.

5.     Se vam zdi moralno in etično sprejemljivo, da kdorkoli kandidira za poslanca ali poslanko DZ RS, če se zaveda, da volilna kampanja ne poteka v skladu z Ustavo RS in temeljnimi človekovimi pravicami in svoboščinami?

Vsak, ki kandidira za poslanko ali poslanca DZ RS bi moral spoštovati ustavni red in delovati za skladen razvoj ter blaginjo Slovenije.

Odgovori liste Za ljudstvo Slovenije - ZLS (prejeti dne 22. 04. 2022 ob 8.46 uri):

1. Se strinjate, da lahko banke ali hranilnice, ne glede na njihovo lastništvo odločajo o tem, kdo v Republiki Sloveniji lahko izvaja zakonito volilno kampanjo? NE

2. Se vam zdi sprejemljivo, da je lahko kdorkoli kandidat ali kandidatka za volitve poslancev v DZ RS na kandidatni listi za katero sploh ni dal svojega soglasja? NE

3. Ste v vaši kandidatni listi naredili karkoli, da bi bile državnozborske volitve 2022 enakopravne, svobodne, poštene in pravične za vse udeležence volitev? Če je vaš odgovor ja, vas sprašujemo kaj konkretno ste naredili?

V stranki za ljudstvo Slovenije že ves čas opozarjamo na zgoraj navedeno problematiko, zato smo že 31. 3. 2022 vložili Ustavno pobudo in z dokumentacijo seznanili tudi Državno volilno komisijo (DVK). DVK se odgovornosti otepa in jo predaja Ministrstvu za notranje zadeve, zato smo 20. 4. 2022  zahtevali urgenten odgovor Ministrstva za notranje zadeve (MNZ) in v sled situaciji sklicali novinarsko konferenco. Pritisk bomo vršili tudi na US.

4. Ali so vaša lista oziroma vaši kandidati za poslance in poslanke seznanjeni s kakšnimi nepravilnostmi, ki so se zgodile v tokratni volilni kampanji? Če je vaš odgovor ja, vas sprašujemo s katerimi nepravilnostmi ste seznanjeni?

Seznanjeni so z vsem o čemer ves čas govorimo jasno, glasno in javno.

5. Se vam zdi moralno in etično sprejemljivo, da kdorkoli kandidira za poslanca ali poslanko DZ RS, če se zaveda, da volilna kampanja ne poteka v skladu z Ustavo RS in temeljnimi človekovimi pravicami in svoboščinami?

Menimo, da je v trenutni situaciji uporaba »trojanskega konja« pot, ki jo ubiramo zato, da bi se rešili jarma globalističnih tenzij, manipulacij in korporacijsko korupcijskih pretenzij, ki ožajo obroč svoboščin dobesedno iz dneva v dan.

Bralcem predlagamo, da si o vsem skupaj sami ustvarite svoje mnenje!

 

Vojko Pogačnik, 21. mali traven 2022  

 

Galerija slik

Zadnje objave

Mon, 23. May 2022 at 11:01

1015 ogledov

V New Yorku razglašene izredne razmere
Newyorški župan Eric Adams je v včeraj razglasil izredne razmere zaradi hitrega naraščanja cen mlečnega nadomestka. Gre za izdelek, ki ga v ZDA primanjkuje kot še nikoli do zdaj. Več ton mlečnega nadomestka proizvedenega v Švici, so s tovornjaki prepeljali v Nemčijo, od tam pa s pomočjo vojske z letalom v ZDA. Pošiljka naj bi zadostovala za približno 15 odstotkov trenutnih potreb v ZDA. "Pomanjkanje mlečnega nadomestka za dojenčke po vsej državi je povzročilo nepredstavljivo bolečino in tesnobo družinam po vsem New Yorku, zato moramo nujno ukrepati," je Adams zapisal v sporočilu za javnost. Pojasnil je, da bo izvršni ukaz pomagal zajeziti težnje vseh trgovcev, ki bi želeli izkoristiti to krizo in zvišati cene te nujne dobrine, poroča španska tiskovna agencija EFE. "Naše mesto bo storilo vse, kar je v njegovi moči, da pomaga materam v tem težkem obdobju," je še dodal. Podražitev je zakonsko opredeljena kot zaračunavanje cene, ki je za deset ali več odstotkov višja od običajne cene izdelka. Prebivalci New Yorka, ki so jim trgovci že zaračunali previsoke cene za mlečni nadomestek, bodo lahko vložili pritožbo pri oddelku za varstvo potrošnikov in delavcev. V zadnjih tednih je bilo iskanje mlečnega nadomestka ali mleka v prahu pravi izziv za starše v številnih državah. Pomanjkanje so povzročile težave v svetovni dobavni verigi in pa težave v proizvodnem obratu Sturgis v Michiganu, ki je v lasti podjetja Abbott Nutrition, glavnega proizvajalca mlečnega nadomestka za dojenčke v ZDA. Po podatkih newyorške mestne uprave na nacionalni ravni več kot 40 odstotkov velikih maloprodajnih trgovin na svojih policah nima mlečnega nadomestka. Prejšnjo sredo je predsednik Joe Biden pooblastil obrambno ministrstvo, da na podlagi pogodb s komercialnimi letalskimi družbami uvozi mlečni nadomestek od koderkoli na svetu. Bela hiša je operacijo poimenovala Fly Formula. Poleg tega se je Biden skliceval tudi na zakon iz časov hladne vojne, da bi pospešil proizvodnjo mlečnega nadomestka v ZDA. V Švici proizveden mlečni nadomestek so s tovornjaki prepeljali v Nemčijo. Prvo ameriško vojaško letalo pa je včeraj iz Nemčije pripeljalo več kot 70 tisoč kilogramov mlečnega nadomestka. Prva pošiljka bo pokrila približno 15 odstotkov neposrednih potreb, v pripravi pa je še več pošiljk, ki naj bi prispele v začetku tega tedna, poroča francoska tiskovna agencija AFP. STA in Bojan Strašek, 23. veliki traven 2022

Sat, 21. May 2022 at 09:02

449 ogledov

Ruske sile so prevzele nadzor nad jeklarno v Azovstalu in s tem končale bitko za Mariupolj
Ruska vojska je včeraj sporočila, da so se v jeklarni Azovstal v Mariupolju predali vsi ukrajinski borci in da so dokončno prevzeli jeklarno. "Od 16. velikega travna se je predalo 2439 nacistov bataljona Azov in ukrajinskih vojakov v tovarni. Danes, 20. velikega travna, se je predala zadnja skupina 531 borcev," je dejal tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov. Dodal je, da se je predal tudi poveljnik bataljona Azov Denis Prokopenko, ki so ga iz jeklarne odpeljali v posebnem oklepnem vozilu. Poropenko je sicer znan tudi kot nekdanji vodja huliganov nogometnega kluba Dinamo Kijev. poveljnik bataljona Azov Denis Poropenko Iz Azovstala je bilo rešenih še 177 civilistov, med njimi 85 žensk in 47 otrok, je že pred tem sporočil ruski obrambni minister Sergej Šojgu. Od ponedeljka, ko sta obe strani dosegli dogovor o evakuaciji ranjenih vojakov iz Azovstala, se je po navedbah Moskve predalo 1908 ukrajinskih borcev. Podobno številko je po poročanju BBC-ja objavilo tudi britansko obrambno ministrstvo. Ukrajinska vojska je v petek popoldne po izjavi poveljnika bataljona Azov Denisa Prokopenka, svojim borcem ukazala, naj se prenehajo bojevati. "Visoko vojaško poveljstvo je dalo ukaz, da je treba rešiti življenja vojakov naše garnizije in prenehati braniti mesto," je dejal v videoposnetku, objavljenem na Telegramu. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je prav tako potrdil, da so še zadnjim branilcem jeklarne dali dovoljenje za odhod. "Fantje so danes prejeli jasen signal od vojaškega poveljstva, da lahko izstopijo in rešijo svoja življenja," je včeraj povedal za ukrajinsko televizijsko postajo. Ukrajinska stran je priznala, da je dva meseca trajajoča bitka za Mariupolj končana. Obe strani sta se dogovorili za umik ukrajinskih borcev iz jeklarne na ozemlje pod nadzorom proruskih sil, v prihodnosti pa naj bi jih zamenjali za ujete ruske vojake. Bataljon Azov je bil leta 2014 ustanovljen kot prostovoljna milica, zdaj pa je uradna enota ukrajinske nacionalne garde. Znan je po svojih povezavah s skrajno desnico, številni njegovi pripadniki pa so imeli tetovirane nacistične znake. Urad ruskega generalnega tožilca je zato zaprosil Vrhovno sodišče Rusije, naj enoto Azov razglasi za teroristično organizacijo. Ruski predsednik Vladimir Putin je dejal, da bodo z zajetimi vojaki ravnali "v skladu z ustreznimi mednarodnimi zakoni". Obstaja pa verjetnost, da bodo navadne ukrajinske vojake ločili od pripadnikov bataljona Azov, saj so ruski zakonodajalci že v torek predstavili načrte za razglasitev borcev bataljona Azov za "nacistične zločince", ki ne smejo biti del nobene izmenjave ujetnikov z Ukrajino. V proruski narodni republiki Lugansk se medtem bijejo zadnji boji za mesto Severodoneck, zadnjim delom okrožja Lugansk, ki je še pod nadzorom ukrajinske vojske. Države skupine G7 so medtem iz Nemčije sporočile, da bodo Ukrajini namenile dodatnih devet milijard evrov, kar pomeni zgolj to, da še naprej podpirajo vojaške spopade. Od začetka leta so skupno Ukrajini namenili že 18,7 milijarde evrov pomoči. Reuters, STA in Bojan Strašek, 21. veliki traven 2022

Fri, 20. May 2022 at 10:58

470 ogledov

ZDA obtožujejo Rusijo, da zadržuje globalne zaloge hrane in jih uporablja kot orožje
ZDA so Rusijo obtožile, da za talca drži svetovno zalogo hrane. V številnih državah namreč obstaja strah pred lakoto, saj je ruski predsednik Vladimir Putin opozoril, da Kremelj pošiljk žita ne bo sprostil, dokler Zahod ne prekliče sankcij. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je medtem Rusijo obtožil, da je Donbas spremenila v pekel in da nad Ukrajinci izvaja "rodomor". Ameriški državni sekretar Antony Blinken je na včerajšnji seji Varnostnega sveta ZN zahteval, da Rusija odpravi blokado ukrajinskih črnomorskih pristanišč in omogoči pretok hrane in gnojil po svetu. "Zdi se, da ruska vlada misli, da bo s tem, ko hrano uporablja kot orožje, dosegla tisto, česar invazija ni - da bo zlomila duh ukrajinskega ljudstva," je dejal na srečanju, ki ga je sklicala Bidnova vlada. "Zaloga hrane za milijone Ukrajincev in milijone drugih po vsem svetu je dobesedno talec ruske vojske," je dodal. Rusija in Ukrajina proizvedeta 30 odstotkov vse pšenice na svetu in 69 odstotkov vsega sončničnega olja. Pred tem je prav tako včeraj Dmitrij Medvedjev, nekdanji predsednik Rusije, sedaj višji varnostni uradnik, opozoril, da Rusija ne bo sprostila poti, če Zahod ne bo omilil sankcij proti Kremlju, poroča The Guardian. Po prošnjah zahodnih vlad in Združenih narodov Moskvi, naj Rusi ponovno omogočijo pretok hrane in s tem preprečijo morebitno lakoto v nekaterih državah, je Medvedjev dejal, da je Rusija to seveda pripravljena narediti, a da v zameno pričakuje "pomoč trgovinskih partnerjev, tudi na mednarodnih platformah".  "Sicer ni nobene logike. Po eni strani nam uvajajo nore sankcije, po drugi strani pa zahtevajo preskrbo s hrano," je dejal in pripomnil: "Stvari ne delujejo tako, nismo idioti. Državam, ki uvažajo našo pšenico in druge prehrambne izdelke, bo brez zalog iz Rusije zelo težko. Na evropskih in drugih poljih pa bo brez naših gnojil rasel le sočen plevel," je še dodal Medvedjev. Zatrdil je, da Rusija lahko poskrbi za to, da bodo imele druge države hrano in da do prehranske krize ne bo prišlo. "Samo ne vmešavajte se v naše delo," je opozoril. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem v svojem nagovoru dejal, da Rusija nad Ukrajinci izvaja "rodomor".  Ruse je obtožil, da so povsem uničili Donbas in ga spremenili v pekel. Območje tega okrožja na vzhodu Ukrajine je trenutno središče najbolj intenzivnih bojev med ukrajinskimi in ruskimi silami. Ukrajinsko obrambno ministrstvo je včeraj obtožilo Rusijo, da krepi svoje napade v Donbasu in pri tem onemogoča beg civilistom. Donbas tvorita okrožji Doneck in Lugansk, ki sta že od leta 2014 pod delnim nadzorom proruskih upornikov. Najsrditejši boji se trenutno bijejo za mesto Severodoneck, ki je še zadnji del okrožja Lugansk pod nadzorom ukrajinske vojske. STA in Bojan Strašek, 20. 05. 2022

Thu, 19. May 2022 at 08:53

350 ogledov

Združeni narodi svarijo pred svetovno prehransko krizo in lakoto
V organizaciji Združeni narodi (ZN) opozarjajo, da bi lahko dogajanje v Ukrajini v naslednjih mesecih povzročilo svetovno pomanjkanje hrane. Generalni sekretar ZN António Guterres je izpostavil, da je spopad zaradi naraščajočih cen povečal prehransko negotovost, še posebej v revnejših državah. "Svet bi se lahko soočil z lakoto, ki bo trajala več let, če ukrajinski izvoz ne bo obnovljen na predvojno raven," meni Guterres. Svoje lahko doda še huda suša v Indiji, ki je druga največja svetovna pridelovalka pšenice. Zaradi vsega naštetega je potrebno v Sloveniji čim prej usmeriti vsa sredstva in energijo v samooskrbo in čim večjo prehransko neodvisnost. Brez zadostne količine hrane namreč ne more uspevati in delovati nobeno gospodarstvo. António Guterres je opozoril, da je konflikt med Rusijo in Ukrajino prekinil oskrbo iz ukrajinskih pristanišč, ki so nekoč izvažala ogromne količine sončničnega olja, pa tudi žit, kot sta koruza in pšenica. Posledično se je zmanjšala svetovna ponudba in to je povzročilo dvig cen alternativnih živil. Cene hrane po svetu so po podatkih ZN-a skoraj 30 odstotkov višje kot lani ob takem času. Guterres je v New Yorku dejal tudi, da "obstaja realna grožnja, da bo vojna v Ukrajini na desetine milijonov ljudi pognala čez rob prehranske negotovosti". To naj bi se po njegovi oceni odražalo v množični podhranjenosti oziroma lakoti po vsem svetu. "Na našem planetu je dovolj hrane, če stopimo skupaj. Če pa tega problema ne rešimo danes, se bomo v prihodnjih mesecih soočili z lakoto," je ponovil. Opozoril je še, da ni učinkovite rešitve za prehrambeno krizo brez ponovne vključitve ukrajinske proizvodnje hrane na svetovni trg. Enako velja  tudi za gnojila, ki jih proizvajata Rusija in Belorusija. Povedal je tudi, da je v "intenzivnem stiku" z Rusijo in Ukrajino, pa tudi z ZDA in EU, da bi se izvoz hrane vrnil na normalno raven. "Zapletene varnostne, gospodarske in finančne posledice zahtevajo dobro voljo vseh strani," je poudaril. Po navedbah BBC Rusija in Ukrajina proizvedeta 30 odstotkov svetovne zaloge pšenice. Pred konfliktom je Ukrajina prek svojih pristanišč izvozila kar 4,5 milijona ton kmetijskih pridelkov mesečno. Potem je izvoz močno upadel, cene pa so posledično zrasle v nebo. Stanje na trgu se je še poslabšalo, potem ko je Indija zaradi velike suše to soboto prepovedala izvoz pšenice. Združeni narodi pravijo še, da je v Ukrajini trenutno "obtičalo" okrog 20 milijonov ton žita, pridelanega že pred spopadom. Sprostitev te zaloge bi lahko vsaj nekoliko omilila pritisk na svetovne trge. Opozorila ZN bi morala predstavljati zadostno spodbudo za povsem drugačen pristop v slovenskem kmetijstvu. Za Slovenijo je popolnoma nesprejemljiva zgolj 35 odstotna prehrambna samooskrba. Odvisnost od uvoza hrane nikakor ne more biti prava rešitev, kar jasno in prepričljivo dokazujejo razmere na svetovnih trgih. Zaradi vsega naštetega je potrebno v Sloveniji čim prej usmeriti vsa sredstva in energijo v samooskrbo in čim večjo prehransko neodvisnost. Brez zadostne količine hrane namreč ne more uspevati in delovati nobeno gospodarstvo. Bojan Strašek, 19. veliki traven 2022          

Tue, 17. May 2022 at 13:09

234 ogledov

Zgodovinar profesor dr. Stane Granda izdal knjigo Pot v samoslovenstvo
Priznani slovenski zgodovinar profesor dr. Stane Granda, je 150 let po njenem nastanku in po 30. letih načrtnega iskanja odkril izvirne peticije za Zedinjeno Slovenijo. V svoji najnovejši knjigi, ki jo odlikuje tudi poljuden slog, je predstavil »samoosamosvojitveno« zorenje slovenskega naroda. Ustanovitev lastne države avtor razume kot vrhunec večstoletnega dogajanja, zato v svojem delu opisuje družbeno-politično-kulturno dinamiko prebivalcev slovenskega ozemlja skozi zgodovino, vse od antične dobe prek srednjega veka do 19. in 20. stoletja, ki jim je namenjena osrednja pozornost – namreč obdobje od Zedinjenje Slovenije in poznejše dogajanje, ki je privedlo do razpada Avstro-Ogrskega cesarstva, zatem obdobja Kraljevine SHS in Kraljevine Jugoslavije, druge svetovne vojne in ustanovitve socialistične Jugoslavije. Zanimalo ga je, kaj vse so vzroki, pogoji in spodbude za razvoj in ohranitev kolektivne identitete oziroma skupinske istovetnosti pri Slovencih? Zato je raziskoval vprašanje samoslovenstva, ki ga razume kot prepričanje, da sta slovenski narod in njegovo ozemlje samostojen subjekt, ki ima neodtujljivo pravico do suverenosti. Posledično vsako odločanje izhaja iz slovenskih narodnih interesov, zlasti takrat, ko se odloča o slovenskih povezavah z drugimi narodi.   Profesor Stane Granda je pojem »samoslovenstvo« iz naslova knjige pojasnil z naslednjimi besedami: »Meni pomeni to, da v zgodovini vsak narod postavlja svoj narodni interes na prvo mesto. Mi smo bili v zgodovini najboljši Avstrijci, Jugoslovani, biti najboljši Slovenec pa je še vedno velik problem tudi v današnjih časih.« Pojem samoslovenstvo je najbolj primeren za opredeljevanje prizadevanj za samostojno slovensko državo. Ta têrmin je bil zelo živ zlasti v 30. letih 20. stoletja, potem pa je izginil, vsekakor tudi zato, ker je vzpodbujal misel na neodvisno slovensko državo. Pri pristaših te ideje najdemo »vse sorte« ljudi, ki jih nikakor ni mogoče povezovati z enim ideološkim blokom. Gre preprosto za preseganje ideoloških delitev Slovencev, saj je prav slovenski narod kot družbena skupnost postavljen na piedestal. Glede zasnove svoje najnovejše knjige je dr. Stane Granda pojasnil, da njena vsebina obsega  dogajanje »od paleolita do Tita«. Začenja z najstarejšo piščaljo na svetu, v srednjem in novem veku pa so omenjene izbrane teme, ki so povezane z naslovom. Dve tretjini knjige je namenih temam in osebnostim, ki so »peljale v samoslovenstvo«. Predlagal je sprejetje novega sosledja slovenske zgodovine. Od Karantanije naprej imamo cesarsko obdobje, zatem Jugoslovansko obdobje in samoslovenstvo. Jugoslovansko obdobje je ena celota, v kateri smo imeli ene in iste probleme, ki so glavni vzvod za nastanek samostojne slovenske države. Profesor Granda je čutil potrebo, da v svoji knjigi pove nekatere stvari, okrog katerih »plešemo kot mačka okrog vrele kaše«. Zato je veliko prostora namenil krščanskim socialcem, ki so bili pobudniki stare Jugoslavije, prav iz njihovih vrst pa so bili tudi pobudniki samostojne slovenske države. Posebej je izpostavil dr. Lamberta Ehrlicha, ki je bil veliki krščanski socialec, zlasti v koroškem obdobju. Že v na pariški mirovni konferenci je ugotovil, da je za Slovence edina rešitev samostojna in neodvisna slovenska država. To predvsem zaradi slovenskega naroda, ki se ga tako bolj upošteva in ta mora biti mednarodni pravni subjekt. Vsebina knjige se zaključi s koncem leta 1991, saj se je s tem zaključilo eno zaokroženo obdobje. Samo Korošec, 17. veliki traven 2022

Mon, 16. May 2022 at 14:23

133 ogledov

Cene pšenice dosegajo nove rekorde, kmalu jih bodo tudi cene kruha!
Zaradi vročinskega vala, ki je prizadel proizvodnjo pšenice in je Indija prepovedala izvoz tega živila, so se cene na svetovnem tržišču povzpele na novo rekordno raven. V Evropi je cena ob začetku trgovanja poskočila na 435 evrov za tono pšenice. Posledično bodo kmalu narasle cene moke, kruha in pekovskih izdelkov. Svetovne cene pšenice občutno rast beležijo pravzaprav že od začetka rusko-ukrajinskega spopada v Ukrajini, kajti obe državi seveda sodita med največje izvoznice pšenice. Za nov pretres na svetovnem tržišču pšenice pa je sedaj poskrbela še Indija. Ta je druga največja proizvajalka pšenice na svetu. Minuli konec tedna je sporočila, da je po rekordno vročem mesecu sušcu začela omejevati izvoz pšenice. V petek, 13. velikega travna, ko je v Sloveniji potekala ustanovna seja nezakonito izvoljenih poslancev in poslank Državnega zbora RS, je Indija uvedla prepoved izvoza svoje pšenice. Posle, ki so bili sklenjeni pred tem datumom, lahko še vedno izpolnijo. Vse prihodnje pošiljke pa bo morala po novem odobriti vlada. Pred prepovedjo je Indija, ki razpolaga z velikimi rezervnimi zalogami, sicer dejala, da je pripravljena pomagati zapolniti del izpada dobave, ki ga je povzročila vojna v Ukrajini. Dejstvo je, da ima Indija po tej odločitvi pomemben vpliv na oblikovanje cen pšenice na svetovnem trgu. Očitno je tudi, da bodo posledično nedvomno narasle tudi cene moke, kruha in pekovskih izdelkov, kar bomo verjetno kmalu občutili v svojih denarnicah in želodcih. STA in Bojan Strašek, 16. veliki traven 2022
Teme
kandidatnih list ne zanima zakonitost volitev neustavne državnozborske volitve 2022 neustavne državnozborske volitve ZOS Zavezništvo osvobodimo Slovenijo predvolilna koalicija ZOS sds slovenska demokratska stranka zlš za ljudstvo slovenije volilna kampanja

Zadnji komentarji

haapy yack :

5.02.2022 19:03

Fauci uporablja isti medicinski poslovni model s Covidom, ki ga je uporabil za HIV. Povejte ljudem, da imajo "virus" ... nato nadaljujte s počasnim uničenjem njihovega imunskega sistema s smrtonosnim protokoli...in ko umrejo, krivijo "virus". Preprosta biokemija in virologija imata dokazano, da bolezni ne dobimo, bolezen razvijemo od znotraj. Teorija kalčkov je bila dokazano napačno pred več kot sto leti in cepiva temeljijo na teoriji kalčkov. "Do danes pravzaprav ni enega samega znanstveno zares prepričljivega dokaza za obstoj HIV. Niti enkrat ni bil tak retrovirus izoliran in očiščen z metodami klasične virologije. "Več kot 25 let razmišljajo ljudje in ponovno ocenjujejo Hipoteza HIV=AIDS. Številni biomedicinski znanstveniki, ki pravijo, da vzrok aidsa še vedno ni znan, hitro narašča od prvotne objave o odkritju virusa HIV aprila 1984. Ali znanstveniki ne vidijo dokazov za smrtonosni virus, imenovan HIV – pravijo, da nikoli ni bil v resnici izoliran – ali trdijo, da je virus neškodljiv. Vsekakor se je koristno spomniti, da v znanosti korelacija ni vzročna zveza. Heinz Ludwig Sanger, zaslužni profesor molekularne biologije in virusologije, Max-Planck-Inštituti za biokemijo, München. "Če obstajajo dokazi, da HIV povzroča AIDS, bi morali obstajati znanstveni dokumenti, ki bi bili posamezno ali skupaj dokazazovalo to dejstvo, vsaj z veliko verjetnostjo. Takšnega dokumenta ni." Karry Mullis Cepivo ni bilo izumljeno za Covid, Covid je bil ustvarjen za cepivo.
haapy yack :

5.02.2022 18:47

Fauci uporablja isti medicinski poslovni model s Covidom, ki ga je uporabil za HIV. Povejte ljudem, da imajo "virus" ... nato nadaljujte s počasnim uničenjem njihovega imunskega sistema s smrtonosnim protokoli...in ko umrejo, krivijo "virus". Preprosta biokemija in virologija imata dokazano, da bolezni ne dobimo, bolezen razvijemo od znotraj. Teorija kalčkov je bila dokazano napačno pred več kot sto leti in cepiva temeljijo na teoriji kalčkov. "Do danes pravzaprav ni enega samega znanstveno zares prepričljivega dokaza za obstoj HIV. Niti enkrat ni bil tak retrovirus izoliran in očiščen z metodami klasične virologije. "Več kot 25 let razmišljajo ljudje ponovno ocenjujejo Hipoteza HIV=AIDS. Število biomedicinskih znanstvenikov, ki pravijo, da vzrok aidsa še vedno ni znan, hitro narašča od prvotne objave o odkritju virusa HIV aprila 1984. Ali znanstveniki ne vidijo dokazov za smrtonosni virus, imenovan HIV – pravijo, da nikoli ni bil v resnici izoliran – ali trdijo, da je virus neškodljiv. Vsekakor se je koristno spomniti, da v znanosti korelacija ni vzročna zveza. Heinz Ludwig Sanger, zaslužni profesor molekularne biologije in virusologije, Max-Planck-Inštituti za biokemijo, München. "Če obstajajo dokazi, da HIV povzroča AIDS, bi morali obstajati znanstveni dokumenti, ki bi bili posamezno ali skupaj dokazati to dejstvo, vsaj z veliko verjetnostjo. Takšnega dokumenta ni." Karry Mullis Cepivo ni bilo izumljeno za Covid, Covid je bil ustvarjen za cepivo.

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Na 5 vprašanj portala Pravda.si so od dvajsetih list in strank odgovorile zgolj tri!