Izjava o zasebnosti
Izjava o zasebnosti

Uvod. Spletni portal Pravda.si upravlja Zavod Lipa Maribor – »upravljavec podatkov«. Vaša zasebnost nam je pomembna. Zavod Lipa Maribor je zato razvil to izjavo o zasebnosti (v nadaljevanju »izjava« ali »izjava o zasebnosti«), da vas obvestimo, kako Zavod Lipa Maribor zbira, shranjuje, uporablja in obdeluje osebne podatke in podatke, ki nam jih posredujete preko te spletne strani.

Datum začetka veljavnosti. 07. kimavec  2021

Področje uporabe te izjave. Ta izjava velja za osebne podatke in informacije (v nadaljevanju »osebni podatki«), ki jih zbiramo preko te spletne strani. Osebni podatki so podatki, ki vas osebno identificirajo, bodisi sami bodisi v kombinaciji z drugimi informacijami, ki so nam na voljo. Primeri osebnih podatkov vključujejo vaše ime, naslov, e-poštni naslov, davčno številko, če je to primerno, in podatke, ki jih navedete, ko uporabljate našo spletno stran, da ustvarite račun ali osebni profil.

Vaše soglasje. Z uporabo te strani sprejemate prakse, opisane v tej izjavi. Če se ne strinjate s to izjavo ali pravilnikom o piškotkih, ne uporabljajte te spletne strani. Pridržujemo si pravico, da to izjavo ali pravilnik o piškotkih kadar koli spremenimo. Vse spremembe bodo objavljene v tej izjavi ali v pravilniku o piškotkih, spremembe vsebine pa bodo praviloma veljale samo za dejavnosti in informacije, ki se bodo zbirale v prihodnosti. Priporočamo, da redno pregledujete to izjavo in pravilnik o piškotkih, da se seznanite s spremembami in s tem, kako se vaši podatki lahko uporabljajo.

Piškotki: Za zbiranje informacij in podporo določenim funkcijam naših spletnih mest uporabljamo »piškotke« in druge spletne tehnologije. 

Pravna podlaga za obdelavo dejavnosti, povezanih z nujnimi piškotki, je naš zakoniti interes za zakonito upravljanje našega spletnega mesta (v skladu s členom 6 (1) (f) GDPR). Pravna podlaga za obdelavo dejavnosti, povezanih z nebistvenimi piškotki (funkcionalni piškotki, statistični piškotki, oglaševalski piškotki), je vaše soglasje (v skladu s členom 6 (1) (a) GDPR).

Pravni svetovalci za pregled in spremembe (če je potrebno). To besedilo je priporočljivo, ker nekateri piškotki obdelujejo osebne podatke (npr. IP-naslov).

Katere osebne podatke zbiramo na naši strani?

Osebni podatki se nanašajo na podatke, ki nam omogočajo, da pridobimo natančnejše informacije o tem, kdo ste. Osebni podatki se zahtevajo pri naročanju storitve, registraciji za račun in pošiljanju povratnih informacij. Ti podatki lahko na primer vključujejo vaše ime, naslov (registriran naslov in naslov za račun), elektronski naslov, podatke o panogi in izdelku ter podatke o kreditni kartici ali druge podatke o plačilu. Takšni podatki se lahko hranijo v naših bazah stikov ali upravljalnih bazah, bodisi zaradi dela, ki smo ga opravili z vami ali ki ga trenutno opravljamo, ali ker verjamemo, da boste morda zainteresirani v prejemanje gradiva o naših poslovnih dejavnostih, izdelkih, programih in storitvah. To nam omogoča, da učinkovito upravljamo odnos z vami, izboljšamo našo spletno stran in storitve, ki vam jih nudimo, ter pripravljamo ciljno usmerjena gradiva, ki vam jih lahko pošljemo.

Podatki, na podlagi katerih vas ni mogoče osebno identificirati, se nanašajo na podatke, ki so po naravi statistični in ​​ki sami po sebi ne omogočajo prepoznavanja določenega posameznika ali subjekta in so odvisni od vašega obiska spletne strani. Ti podatki lahko vključujejo domeno, s katere dostopate do interneta, datum in čas dostopa do spletne strani in internetni naslov spletne strani, s katere ste se neposredno povezali s spletno stranjo. Ti podatki se uporabljajo v zbirni obliki, da bi bila ta spletna stran uporabnejša in privlačnejša za uporabo.

Sporazumi, ki urejajo vašo uporabo posebnih funkcij in območij, zaščitenih z geslom.

Ta stran lahko vključuje posebne funkcije in območja, zaščitena z geslom. Ko se prijavite za uporabo posebne funkcije ali območja, zaščitenega z geslom, se lahko od vas zahteva, da se strinjate s posebnimi pogoji, ki urejajo vašo uporabo posebne funkcije ali območja, zaščitenega z geslom. V takih primerih boste morali izrecno privoliti v posebne pogoje, na primer tako, da potrdite polje ali kliknete gumb z oznako »Strinjam se«. Ta vrsta sporazuma je znana kot »sporazum, ki se sprejme s klikom«. Če se kateri koli od pogojev tega sporazuma razlikuje od pogojev te izjave, pogoji iz sporazuma dopolnijo ali spremenijo to izjavo, vendar samo glede zadev, ki jih ureja »sporazum, ki se sprejme s klikom«.

Piškotki in podobne tehnologije.

Za zbiranje informacij in podporo določenih funkcij naših spletnih strani uporabljamo »piškotke« in druge spletne tehnologije. »Piškotki« nam zagotavljajo informacije o načinih, kako obiskovalci uporabljajo naše spletne strani – katere strani obiščejo v katerem vrstnem redu, katere povezave uporabljajo in kako dolgo ostanejo na vsaki strani.

To delamo zato, da:

 • analiziramo in izboljšamo učinkovitost naših oglaševalskih akcij; 
 • podpiramo in izboljšamo funkcije in funkcionalnost naših spletnih strani – na primer, da vam prihranimo težave pri ponovnem vnosu podatkov, ki so že v naši zbirki podatkov, ali pa, da podpremo nastavitve, ki ste jih določili ob prejšnjih obiskih naših spletnih mest;
 • personaliziramo vašo izkušnjo uporabe naših spletnih mest.

Na splošno vas informacije, ki jih zbiramo z uporabo teh spletnih tehnologij, osebno ne identificirajo.

Če pa ustvarite uporabniško identiteto, na primer tako, da se na eni naših spletnih strani prijavite za uporabo območja, zaščitenega z geslom, lahko podatke, ki jih zbiramo z uporabo spletnih tehnologij, povežemo z drugimi podatki, ki vas osebno identificirajo.

Če ne želite prejemati piškotkov, lahko nastavite brskalnik, da zavrne piškotke ali vas opozori vsakič, ko se v vaš računalnik namesti piškotek. Piškotke lahko izbrišete takoj, ko zapustite spletno stran. Čeprav vam ob obisku naših spletnih strani ni treba sprejeti piškotkov, pa v primeru, da nastavite brskalnik tako, da zavrne piškotke, ne boste mogli uporabljati vseh funkcij in funkcionalnosti naših spletnih mest. Za več podrobnosti si oglejte pravilnik o piškotkih na tej spletni strani.

Kako Zavod Lipa Maribor uporablja vaše osebne podatke?

Osebne podatke, ki jih zbiramo prek naše strani, na splošno uporabljamo za naslednje namene:

 • za zagotavljanje informacij, izdelkov in storitev, ki jih zahtevate od nas;
 • za namene varnosti, preprečevanja goljufij in izpolnjevanje drugih pravnih obveznosti;
 • za obveščanje o posebnih ponudbah in drugih informacijah, za katere menimo, da vas bodo zanimale, če ste nam dali dovoljenje za to;
 • na podlagi našega legitimnega interesa se trudimo:

* zagotoviti učinkovite storitve za stranke;

* personalizirati vašo izkušnjo uporabe naših spletnih mest;

* prikazovati prilagojeno oglaševanje, ko obiščete našo spletno stran;

* stopiti v stik v zvezi z informacijami in obvestili, povezanimi z vašo uporabo naše spletne strani;

* povabiti k sodelovanju v raziskavah in posredovanju povratnih informacij;

* bolje razumeti vaše potrebe in interese;

* izboljšati vsebino, funkcionalnost in uporabnost naše spletne strani;

* izboljšati naše izdelke in storitve;

* izboljšati trženjska in promocijska prizadevanja; in

 • za kateri koli drug namen, naveden v ustreznem obvestilu o zasebnosti ali drugem sporazumu med Zavodom Lipa Maribor in vami.

Kako Zavod Lipa Maribor deli vaše osebne podatke ?

Izvajalci storitev. Osebne podatke delimo s podjetji in organizacijami, ki opravljajo storitve v našem imenu, na primer podjetji, ki nam nudijo podporne storitve (na primer storitve za obdelavo kreditnih kartic, storitve za shranjevanje podatkov in storitve spletnega gostovanja) ali ki nam pomagajo tržiti naše izdelke in storitve (kot so zunanji izvajalci za trženje prek elektronske pošte). Te tretje osebe se morajo pogodbeno obvezati, da bodo osebne podatke, ki jih delimo z njimi, uporabile le za opravljanje storitev v našem imenu in za sprejemanje komercialno sprejemljivih ukrepov za zaščito zaupnosti in varnosti vaših osebnih podatkov.

Znotraj Zavoda Lipa Maribor. Osebne podatke, ki jih zberemo na naši spletni strani, lahko delimo znotraj Zavoda Lipa Maribor in sicer za namene trženja in druge namene. Če ne želite, da bi vaše osebne podatke delili z drugim člani Zavoda Lipa Maribor, se lahko kadar koli odjavite prek elektronske poštena naslovu  info@zavodlipa.si.  

Prenos med podjetji. Vaši osebni podatki se lahko prenesejo na podjetje, ki je pridobilo delnice ali premoženje Zavoda Lipa Maribor, na primer zaradi prodaje, združitve, reorganizacije ali likvidacije. Če pride do prenosa, bo uporaba osebnih podatkov za prevzemno podjetje še vedno predmet te politike zasebnosti in vaših preferenc.

Skladnost z zakoni in zaščita naših pravic in pravic drugih. Osebne podatke lahko razkrijemo, če v dobri veri verjamemo, da je razkritje potrebno za upoštevanje zakona, sodnega naloga ali sodnega poziva. Osebne podatke lahko razkrijemo tudi za preprečevanje ali preiskovanje morebitnega kaznivega dejanja, kot so goljufije ali kraje identitete; da uveljavimo ali uporabimo naše spletne pogoje uporabe ali druge sporazume; ali da zaščitimo lastne pravice ali lastništvo pravic, lastnino ali varnost naših uporabnikov ali drugih.

Zbirni podatki.  Zbirne demografske podatke ali podatke, pridobljene z anketami, lahko posredujemo tretjim osebam, vendar so ti podatki v anonimni obliki in ne vsebujejo osebnih podatkov. Zbirni podatki, ki jih delimo, lahko vsebujejo anonimne podatke, ki so zajeti s pomočjo piškotkov in drugih podobnih tehnologij sledenja, kot je pojasnjeno v poglavju »Piškotki in podobne tehnologije«.

Kot je opisano v obvestilu o zasebnosti.  Pridržujemo si pravico do razkritja vaših osebnih podatkov, kot je opisano v dodatnem obvestilu o zasebnosti, objavljenem na spletni strani (ali območju), kjer podate te podatke. Z zagotavljanjem osebnih podatkov na tej spletni strani se strinjate z razkritjem osebnih podatkov, kot je opisano v obvestilu o zasebnosti.

Kot je opisano v »sporazumu, ki se sprejme s klikom«. Pridržujemo si pravico do razkritja vaših osebnih podatkov, kot je opisano v sporazumu, ki se sprejme s klikom, s katerim ste se strinjali.

Vaša odločitev

Na splošno

Spoštujemo vašo pravico do odločitve o načinih, na katere zbiramo, uporabljamo in razkrivamo vaše osebne podatke. V večini primerov vas bomo prosili, da svojo odločitev navedete v trenutku, ko bomo zbrali vaše osebne podatke. Prav tako bomo v poslano glasilo ali promocijsko elektronsko sporočilo vključili povezavo »opt-out«, da nas lahko obvestite, če v prihodnosti ne želite več prejemati takih sporočil. Če ste na naši spletni strani ustvarili račun ali osebni profil, boste morda lahko posodobili nekatere ali vse odločitve glede zasebnosti, tako da spremenite nastavitve v nastavitvah računa ali na strani s profilom.

Neposredno trženje

Preden uporabimo vaše osebne podatke za namene neposrednega trženja (ali dovolimo našim podružnicam, da to storijo), vam bomo ponudili možnost, da odločite, ali naj bodo vaši podatki uporabljeni na ta način. Če se kadar koli želite odstraniti z naših seznamov za neposredno trženje, vas prosimo, da pošljete elektronsko sporočilo na naslov  info@zavodlipa.si. Navedite svoje polno ime, naslov in elektronski naslov, da vas lahko najdemo na naših seznamih. Ko nam boste posredovali podatke, ki jih potrebujemo, vas bomo odstranili z naših seznamov. Prosimo, da nam za izpolnitev vaše zahteve omogočite razumno dovolj časa.

Deljenje vaših osebnih podatkov.

Preberite poglavje z naslovom »Kako Zavod Lipa Maribor deli moje osebne podatke?«, za informacije o tem, kako delimo vaše osebne podatke s tretjimi osebami in kakšno izbiro glede tega imate.


Kako lahko uveljavljate svoje pravice glede uporabe osebnih podatkov?

Prizadevamo si ohranjati visoko raven transparentnosti podatkov, ki jih obdelujemo. Kar zadeva obdelavo vaših osebnih podatkov, opisano v tej izjavi, imate naslednje pravice:

 • potrdite lahko, da sme Zavod Lipa Maribor obdelovati vaše osebne podatke, pridobite dostop ali prejmete kopijo osebnih podatkov, ki jih morda hranimo o vas;
 • zahtevate lahko, da popravimo, ali posodobimo morebitne netočne osebne podatke ali dopolnimo nepopolne osebne podatke;
 • zahtevate lahko, da izbrišemo vaše osebne podatke;
 • omejite lahko obdelavo vaših osebnih podatkov;
 • zahtevate lahko, da vam pošljemo določene osebne podatke ali jih prenesemo drugemu upravljavcu podatkov (prenosljivost podatkov);
 • zahtevate lahko, da prenehamo obdelovati vaše osebne podatke za namene neposrednega trženja. S pridržkom drugih morebitnih zakonitih interesov (npr. v zvezi s pravnimi zahtevki v teku ali pravnimi zahtevki, ki nam grozijo), ne bomo imeli več dovoljenja za obdelavo vaših osebnih podatkov.

Če želite uveljavljati katero koli od zgoraj navedenih pravic, se lahko brezplačno obrnete na nas tako, da pošljete elektronsko pošto globalni pooblaščeni osebi za varstvo podatkov – oglejte si podatke za stik na tej strani.

Na vašo razumno določeno zahtevo se bomo odzvali v najkrajšem možnem času po potrditvi zahteve.

Brez nepotrebnega odlašanja bomo vaše osebne podatke spremenili, če se bomo strinjali, da so netočni, zastareli, nepopolni, nepomembni ali zavajajoči, upoštevajoč namene, za katere so bili zbrani. Če jih bomo popravili in smo jih predhodno razkrili tretji osebi, bomo o tem obvestili tudi tretjo osebo, če to zahteva zakon.

Če se ne strinjamo z vašo zahtevo za spremembo vaših osebnih podatkov, vam bomo pojasnili razlog za zavrnitev in načine, kako se lahko pritožite.

Koliko časa Zavod Lipa Maribor hrani vaše osebne podatke?

Osebne podatke nameravamo ohraniti točne in ažurne. Vaših osebnih podatkov ne želimo hraniti dlje, kot je potrebno za izpolnjevanje ustreznih namenov v zvezi z uporabo naše spletne strani. Čas hrambe vaših osebnih podatkov je odvisen od namena, za katerega jih zberemo, zato ni določenega standardnega obdobja hrambe. Čas hrambe se zato razlikuje glede na okoliščine. Iz drugih pravnih razlogov, npr. zaradi pravnih zahtevkov, bomo morda morali osebne podatke hraniti dalj časa kot to določa rok, ki je potreben za dosego določenega namena, za katerega so bili zbrani. Vendar v teh primerih ne bomo več aktivno obdelovali osebnih podatkov za prvotno določene namene.

Če želite pridobiti več informacij o tem, kje in kako dolgo se vaši osebni podatki hranijo, ter o vaši pravici do izbrisa, se obrnite na naslov  info@zavodlipa.si. 

Kako Zavod Lipa Maribor varuje osebne podatke?

Vzpostavljen imamo celovit program za varnost podatkov, vključno s poslovno sprejemljivimi administrativnimi, fizičnimi in tehnološkimi varnostnimi ukrepi za zaščito osebnih podatkov pred nepooblaščenim dostopom, nepooblaščeno uporabo in nepooblaščenim ali nenamernim uničenjem, spreminjanjem ali razkritjem. Čeprav uporabljamo komercialno razumne previdnostne ukrepe za zagotovitev ustrezne ravni varnosti, ne moremo jamčiti za varnost osebnih podatkov, ki ste jih posredovali prek interneta ali shranili v naše podatkovne zbirke.

Povezave na druge spletne strani Zavoda Lipa Maribor

Ta stran vsebuje hiperpovezave do drugih spletnih strani, ki jih upravlja Zavod Lipa Maribor. Te druge spletne strani Zavoda Lipa Maribor so ločene in samostojne spletne strani. Vsaka spletna stran ima svoj namen. Vsako drugo spletno stran Zavoda Lipa Maribor zato urejajo lastni pogoji uporabe in lastna izjava o zasebnosti. Če dostopate do drugih spletnih strani Zavoda Lipa Maribor prek povezav na tej spletni strani, vas prosimo, da si vzamete nekaj minut in si ogledate pogoje uporabe in izjavo o zasebnosti, ki so objavljeni na vsaki spletni strani Zavoda Lipa Maribor, ki jo obiščete.


Povezave do drugih spletnih strani

Ta stran lahko vsebuje povezave do spletnih strani, ki jih upravljajo druga podjetja, vključno s spletnimi stranmi, ki jih upravljajo naši zunanji ponudniki storitev, naše podružnice in druge tretje osebe. Ta izjava ne velja za osebne podatke, zbrane na kateri koli od teh spletnih strani tretjih oseb. Če dostopate do spletnih strani tretjih oseb prek povezave na tej spletni strani, vas prosimo, da si vzamete nekaj minut in si ogledate pogoje uporabe in izjavo o zasebnosti.


Otroci

Naša spletna stran ni usmerjena ali namenjena otrokom, mlajšim od 13 let. Svoje spletne strani ne uporabljamo za zavestno zbiranje osebnih podatkov otrok, mlajših od 13 let, ali prodajo izdelkov tem otrokom. Če ste mlajši od 13 let, nam ne posredujte osebnih podatkov. Če ugotovimo, da je oseba, ki je mlajša od 13 let, posredovala osebne podatke prek ene od naših spletnih strani, bomo z razumnimi prizadevanji odstranili take osebne podatke iz naših podatkovnih baz.


Veljavno pravo in pristojnost

Ti pogoji veljajo in jih ureja slovenska zakonodaja ter se tolmačijo skladno z njo, ne glede na načela kolizijskega prava. Za vse zahtevke v zvezi s temi pogoji je pristojno izključno sodišče v Mariboru.


Vprašanja, dvomi in pritožbe v zvezi z našimi praksami varovanja zasebnosti

Če imate kakršno koli vprašanje ali dvom glede tega, kako Zavod Lipa Maribor uporablja vaše osebne podatke, se obrnite na našo globalno pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov na naslov  info@zavodlipa.si. Imate tudi pravico vložiti pritožbo pri ustreznem nadzornem organu (v državi članici vašega stalnega prebivališča, delovnega mesta ali kraja domnevne kršitve).