Slovenska varda, Štajerska varda in druge deželne varde še vedno delujejo
Prisiljeni smo bili prečistiti svoje vrste in se reorganizirati. Seveda še naprej delujemo, vendar smo precej spremenili način pojavljanja v medijih, pa tudi medsebojno obveščanje, pravi general Varde Ivan Bolfek s katerim smo opravili naš intervju.
Stara Pravda
Slovenija

Ponedeljek, 20. junij 2022 ob 11:48

Odpri galerijo

Tokrat je z nami general varde Ivan Bolfek. Prvič imamo priložnost govoriti z vami o vsem kar se tiče Štajerske varde. Ljudje nasploh, pa tudi mi, imamo nekak občutek, da je Štajerska varda zamrla. Da je preprosto prenehala s svojim delovanjem. Nam lahko iz prve roke pojasnite kako je s tem?

Štajerska varda nikakor ni zamrla in tudi nikdar ne bo prenehala s svojim delovanjem. Ko bo najbolj treba, bo Štajerska varda pripravljena in zagotovo na strani slovenskega naroda! Enako velja za druge deželne varde in seveda za zedinjeno Slovensko vardo. Primorska varda na primer je vseskozi izredno aktivna. Res je, da je tam največja koncentracija nezakonitih prehodov državne meje in naši pripadniki praktično vsak teden pripomorejo k temu, da policija ujame kakšno skupino migrantov. Je pa tudi res, da smo bili na nek način prisiljeni spremeniti način svojega delovanja. Seveda vam tega ne morem pojasniti v zgolj parih besedah. Bom pa vsekakor poskušal biti jasen in jedrnat. Nujno smo morali prečistiti svoje vrste, saj so se nam v letih 2019 in 2020 pridružili številni agenti, tajni sodelavci policije in sodelavci kriminalcev ter čudaki, ki jih je nadvojvod Šiško slikovito in v prispodobi imenoval drekomešalci. Zato smo se morali veliko ukvarjati tudi sami s seboj in z ljudmi v lastnih vrstah. Lahko rečem, da smo danes po Cankarjevo: očiščeni in pomlajeni. Čeprav bi si dejansko želeli, da bi bilo v naših vrstah več mladih, ki jih ob tej priložnosti znova vabim v naše vrste.

V javnosti je slišati trditve, da je bila Varda aktivna zlasti v času Vlade Marjana Šarca, ko je nastopila Vlada Janeza Janše pa ne več. Gre za nekakšne špekulacije, da naj bi bila Šiško in celotna Varda povezana z Janezom Janšo. Lahko to komentirate?

Res gre za špekulacije, ki pa so bile načrtno širjene. In nikakor ne držijo! Celo v naših vrstah so bili vrinjenci, ki so kot kaže načrtno ustvarjali zmedo, širili dezinformacije in zavajali ostale. S tem se je začelo leta 2020. Potem, ko so v letu 2019, tedaj še vojvoda Andreja Šiška izpustili iz pripora na rojstni dan generala Maistra, je Štajerska varda pričela skokovito rasti. Parlamentarna politika je mislila, da se bo Šiško umaknil in bo Štajerska varda dejansko zamrla. Zgodilo pa se je ravno obratno. Vojvod Šiško je organiziral še ostale deželne Varde – Krajnsko, Primorsko, Prekmursko in Koroško vardo. Do nas so prišli novinarji z vsega sveta: Britanci, Francozi, Italijani, Nemci, Američani, Rusi, Nizozemci, celo Kitajci. Da ne omenjam narodov iz nekdanje Jugoslavije in vzhodne Evrope. Vojvod Šiško nas je tedaj tudi prvič popeljal neposredno na mejno območje. Imeli smo več akcij oziroma operacij na Štajerskem, potem pa smo se pojavili na Krajnskem. Na nas so poslali posebno enoto policije, ki je razorožila en naš oddelek devetih vardov, kateri so se usposabljali z airsoft replikami. Po domače z igračami, podobnimi pravim puškam. Hoteli so nas prestrašiti, vendar jim to ni uspelo. Do prvega resnega preloma je prišlo potem, ko smo bili tri dni v Beli krajini, z nami pa so bili tuji novinarji. Tedaj je Marjan Šarec sklical svet za nacionalno varnost, ki je obravnaval naše delovanje. In očitno so tedaj sprejeli določene usmeritve in naloge, katerih cilj je bil razbiti tedaj še Štajersko vardo, kajti Slovenska varda je bila komaj v ustanavljanju. In tedaj so tudi sprejeli odločitev, da je treba vojvoda Andreja Šiška ponovno zapreti.

To se je zgodilo 4. prosinca 2020 na Osankarici na Pohorju, ko je bila Varda spet na vseh naslovnicah slovenskih medijev. Vojvoda Šiška so odpeljali v zapor in naj bi za tri dni celo izginil, saj naj ne bi nihče vedel kje je, dokler se ni sam javil iz Univerzitetnega kliničnega centra Maribor. Tam naj bi ga začasno »izklopili«, nato pa ponovno zagnali njegovo srce, kar je tudi postalo predmet poznejših špekulacij in dezinformacij. Kaj se je torej dejansko zgodilo?!

Na Osankarici je varnostna služba predsednika Republike Slovenije popolnoma odpovedala, saj se je vojvod Šiško predsedniku države približal na tri metre in to oblečen v uniformo Štajerske varde. Čeprav je bila za njim razpisana tiralica in je bilo na prizorišču več deset policistov in še predsednikova varnostna služba. Predsednika so evakuirali šele potem, ko so Šiška že aretirali in odpeljali v Maribor. Štajerski vojvod je pred tem dejal, da prostovoljno ne bo šel še enkrat v zapor, pač pa bo odgovornim za varnost v državi pokazal, da res niso na primernem nivoju. Zato je na Osankarici naredil to kar je, seveda brez kakršnihkoli resnih namenov ogroziti kogarkoli. Šlo je zgolj za to, da javnost sprevidi, da v Sloveniji ne znajo varovati niti vrhovnega poveljnika slovenskih oboroženih sil. Kajti če lahko v njegovo neposredno bližino pride nekdo za katerim je razpisana tiralica, potem je z varovanjem zagotovo nekaj narobe. Kakorkoli že, Šiška so v mariborskem zaporu zdravstveno pregledali in tamkajšnji zdravnik ga je poslal v Univerzitetni klinični center Maribor. Tam so ga zadržali na opazovanju, je pa res, da zapor o tem ni obvestil nikogar od njegovih svojcev. Zato ti res niso vedeli kje je, dokler se jim ni sam javil. To je torej osnova za poznejše špekulacije o tem, da je vojvod Šiško za tri dni izginil. Res je tudi, da so mu naredili t. i. konverzijo oziroma reset. To pomeni, da so mu ponovno nastavili bitje srca. Sam Šiško mi je povedal, da se sploh ni zavedal, da so karkoli dejansko naredili, tako hitro naj bi to potekalo. Pozneje so zaradi tega dogodka nekateri pričeli načrtno širiti dezinfomacije o tem, da so vojvoda v UKCMB čipirali, potem pa še, da so ga cepili in cel kup podobnih neumnosti.

Šiška so iz zapora ponovno izpustili 14. svečana 2020, kjer ga je pričakal postrojeni vod Štajerske varde. Tedaj je Šarčeva Vlada že odstopila, nove Janševe Vlade pa še ni bilo. Se je s tem karkoli v zvezi z delovanjem Varde dejansko spremenilo, ali je v bistvu ostalo vse bolj ali manj enako?

Šiško je iz zapora zagotovo prišel bolan in je potreboval tri tedne, da je vendarle ozdravel. Imel je enake simptome, kot veljajo za covid-19. Toda tedaj v Sloveniji še ni bilo tovrstnega primera. Sam se je ponorčeval, da je v zaporu skupaj z dvema Kitajcema pojedel netopirjevo perut, ki sploh ni bila slaba. Smeh … Prvič je šel z nami na teren 13. 3. 2020 in sicer na Gorjance, kjer smo imeli usposabljanje častnikov in podčastnikov varde. Tedaj je tudi prvič prišlo do zapleta z Mihom in Anico Bidar, vse skupaj pa je nekako sovpadalo tako z nastopom nove Vlade Janeza Janše, kot tudi z uvedbo koronskih ukrepov. Vojvod Šiško je jasno povedal, da je treba preveriti, kaj nova Vlada dejansko pomeni za delovanje varde. In tudi to, da je treba poskusiti navezat stike tako z Janšo, kot z Hojsem in Toninom oziroma z notranjim in obrambnim ministrstvom. Jano mu je bilo, da so možnosti za sodelovanje dejansko zelo majhne, vendar je treba s tem vsaj poskusiti. Dejansko smo to naredili, vendar so nas predstavniki Janševe Vlade enostavno zavrnili.

Pred tem je dokončno prišlo do preloma oziroma do prenehanja sodelovanja z Bidarjema, ki sta dejansko pričela delovati neposredno proti aktivnostim, ki jih je vodil Šiško. Po tem so se po vrsti zganili številni »krti«, ki so se infiltrirali v vrste varde. Čeprav Šarčeve Vlade več ni bilo, so pričeli udejanjati sklepe Sveta za nacionalno varnost iz jeseni leta 2019. Šlo je za to, da se vardo razbije od znotraj in tako oslabi, da bo naposled razpadla. Začele so se dogajati čudne stvari, zahrbtno širjenje dezinformacij, odstopi nekaterih vardov in celo poveljnikov. Pozneje smo izvedeli, da so se začele širiti dezinformacije o tem, da je Šiško od Janše dobil milijon evrov, da je, odkar je prišel iz zapora čuden oziroma drugačen, da so ga v zaporu čipirali, da so ga cepili proti koroni itd. Same podlosti in laži, ki so zagotovo slabo vplivale na vse v zvezi z vardo. Vendar ne še takoj.


							 

V tistem obdobju smo že ustanovili vseh pet deželnih vard in smo tudi pripravljali veliko roto zedinjene Slovenske varde, ki je bila v Slovenski Bistrici. Simbolično so se pričele naše vrste prav po tem dogodku »bistriti«. In ko je Janševi oblasti postalo jasno, da niti notranje rušenje ne bo povzročilo razpada varde, celo nasprotno – nastala je povezava deželnih vard v zedinjeno Slovensko vardo – so aktivno nastopili proti nam na eni strani policija in sodni organi, na drugi strani pa zakonodajna veja oblasti – poslanci. To pomeni, da so se nas lotile vse tri veje oblasti izvršilna, sodna in zakonodajna.

Pravite, da sta se vas lotila policija in sodstvo. O tem pravzaprav v javnosti ni praktično nič znanega. Kaj ste dejansko mislili s tem?

Kriminalistična policija in sodstvo oziroma državno tožilstvo so se lotili večjega dela Poveljstva Slovenske varde in Glavnega štaba Slovenske varde. Tedaj že nadvojvoda Šiška ter mene in še dva poveljnika, sedaj oba že bivša, so osumili kaznivega dejanja izdajanja za policiste oziroma vojake. Nadvojvod Šiško naj bi po liniji poveljevanja v vardi izdal povelje, po katerem bi se morali vsi vardi predstavljati kot policisti ali vojaki. Akcijo je v vrstah kriminalistov vodila PU Koper, preiskava na tožilstvu pa je bila dodeljena Okrožnemu sodišču v Sežani. Nadvojvod je morda celo imel podatke o tem, kar se pripravlja, saj ima varda dejansko svojo službo NOS – Narodna obveščevalna služba. Tega mi sicer nikoli ni rekel, vendar je vsekakor zanimivo, da je izdal pisno povelje – Okrožnica vsem poveljnikom in poveljstvom Zedinjene Slovenske varde, samo nekaj dni pred tem, ko so uradno sprožili preiskavo na tožilstvu oziroma sodišču. V njej je ukazal, da so poveljniki na vseh ravneh dolžni seznaniti svoje podrejene pripadnike, da ne sme nihče legitimirati nikogar na ozemlju RS, prav tako pa se ne sme nihče izdajati za pripadnike policije ali vojske, marveč izključno za pripadnike varde. Ta dokument je javno objavljen na strani 166 knjige Pobuda za oceno ustavnosti Zakona o nadzoru državne meje in Zakona o varstvu javnega reda iz leta 2021. Kljub temu jasnemu dejstvu, je kot kaže sodna preiskava še vedno v teku, vanjo pa so načrtno vpletli več kot 60 pripadnikov Slovenske varde. S tem so spet hoteli prestrašiti naše pripadnike, načrtno vnesti nemir v naše vrste in nas oslabiti.

Omenili ste že dva zakona, ki sta bila v Državnem zboru sprejeta jeseni 2020 in v skladu s katerima so lahko pripadniki varde kaznovani z 2.000,00 evri kjerkoli v notranjosti Republike Slovenije, ob meji pa celo s 4.500,00 evri na posameznika. Kaj to dejansko pomeni za vaše delovanje?

Seveda je sprejetje teh dveh zakonov pomenilo največji udarec delovanju varde. Tega, kar so poskušali prej, od znotraj razbiti in oslabiti vardo, s posebnimi policijskimi akcijami in s sodnim pregonom povzročiti njen razpad, pa jim ni prav uspelo, so se lotili na drug način. Udarec po žepu v tako visokih zneskih, kot jih predvidevata oba že omenjena zakona, je za posameznika zelo hud. Praktično nesprejemljiv. Zato je Poveljstvo Slovenske varde na čelu z nadvojvodom Šiško odločilo, da do nadaljnjega ne bomo nikogar izpostavljali tovrstnim kaznim. Oba zakona smo dali na Ustavno sodišče RS, ki pa za sedaj ni odločilo še ničesar. Zato smo se bili prisiljeni drugače organizirati in drugače lotiti enakih dejavnosti. Običajno smo oblečeni zgolj v dele uniform in ne v uniforme, tako da se med seboj nedvomno razlikujemo. Prav tako več ne obveščamo policije o tem kje potekajo naše aktivnosti. V kolikor policisti pridejo v našo bližino se prikrijemo in razpršimo, tako da nas ne morejo popisati in kakorkoli obravnavati. Tudi v javnosti, zlasti na Facebooku več ne objavljamo svojih aktivnosti, ali pa jih v zelo omejenem obsegu. V avtomobilih se vedno vozimo v civilnih oblačilih. Imamo še več drugih protokolov, vendar vam jih seveda ne bom povedal. Je pa res, da vse to v javnosti daje vtis, da varde ni oziroma da ne deluje. To nikakor ne ustreza resjedi!

Kazni in zakona o katerih smo govorili v prejšnjem vprašanju, so dejansko sprejeli poslanci Državnega zbora za časa Vlade Janeza Janše. Kako to komentirate?

Res je. Pri tem je zanimivo, da gre za praktično enake zakone, kot so jih pripravili že za časa vlade Marjana Šarca, pa jih tedaj niso uspeli sprejeti. V času Vlade Janeza Janše pa so jih. Nadvojvod mi je že v začetku meseca malega srpana 2020 povedal, da sta se koalicija in opozicija dogovorili, da bosta oba zakona sprejeli jeseni istega leta. In res je bilo tako. Podprli so ju tudi koalicijski poslanci SMC, NSi in DeSUS, brez katerih to ne bi bilo mogoče. Res je tudi, da so se poslanci Janševe SDS vzdržali, proti pa je bil en sam poslanec Državnega zbora. To dejstvo jasno pove kakšna je vloga Janeza Janše pri vsem tem. In tudi to, da Šiško zagotovo od Janše ni prejel niti centa. Pravzaprav je ravno Janša tisti trojanski konj, ki nikdar v ničemer ni podprl delovanja varde, jo je pa pomagal učinkovito omejevati. Njegov minister Hojs in državni sekretar Kangler sta dne 28. 06. 2020 zavrnila uradno pobudo Koordinacije Zedinjena slovenska varda, tri mesec za tem, pa je Državni zbor RS že sprejel oba prej imenovana zakona. Če bi Janša res želel pomagati Slovenski vardi, bi preprečil sprejem obeh zakonov z vplivom na poslance koalicije, pa tega ni hotel storiti. Z drugimi besedami, njegova načrtna pasivnost in ignoranca je pripomogla k sprejetju obeh zakonov.

General Bolfek, povejte nam torej, kakšni so načrti Slovenske varde v letošnjem letu in v prihodnosti.


							 

Varda deluje naprej, kot sem že povedal, le okoliščine in načini našega delovanja so precej drugačni kot so bili. V začetku meseca malega srpana bomo spet imeli tabor, ki se ga bodo udeležili tako vardi, kot novaki. Naše enote na terenu delujejo ves čas, le da so prikrite in tega ne objavljamo v javnosti. Nikogar k ničemur ne silimo, vsak se sam odloča o tem ali in kdaj ter pri čem bo sodeloval. Vseskozi imamo usposabljanja, tako praktična, kot teoretična. Za vardo vas nikakor ni treba skrbeti. Če bo treba oziroma, ko bo treba, bomo pripravljeni in zagotovo na strani slovenskega naroda! Želimo si zgolj večje število mladih v naših vrstah. In to obeh spolov, tako moških, kot žensk. Vse v skladu z našim glavnim geslom: Od zmage do zmage – naprej!

General Bolfek, hvala vam za vaše odgovore.

Val Krajnc, 20. rožnik 2022

Galerija slik

Zadnje objave

Sun, 11. Sep 2022 at 19:00

507 ogledov

Zbor slovenskih domorodcev v Braslovčah je zaznamovalo povezovanje različnih skupnosti v enotno domorodno srce
11. kimavec 2001 je vsakomur poznan datum, saj se je tedaj zgodil napad na nebotičnika Svetovnega trgovskega centra (ang. World Trade Center – WTC). Na ta dan, le da 21 let pozneje, so slovenski domorodci priredili zbor v Braslovčah z jasnim sporočilom. Slovenski domorodci so za obeleženje tega dogodka izbrali simboličen datum, s katerim so slovenskim ljudem in organom Republike Slovenije znova jasno sporočili, da v slovenskih deželah obstajajo mnogi zavedni domorodci, ki varujejo dediščino naših domorodnih prednikov in obujajo ter gojijo vrednote, ki so jih le-ti živeli že pred mnogimi stoletji. Dogodek je imel posebno noto, saj je bil namenjen povezovanju različnih skupnosti, ki delujejo na ozemlju Republike Slovenije, v edinstveno domorodno srce. Na prireditvi se je zbrala množica več kot 200 ljudi iz celotne Slovenije. Prireditev, ki so jo prisotni pravilno poimenovali veča, je bila celodnevna in na njej je več govorcev predstavilo različne vsebine, ki so tesno povezane z domorodstvom in s trenutnim težkim položajem vseh pri nas živečih ljudi. V uvodu je prisotne nagovoril predstavnik organizatorjev srečanja Primož Durjava, ki je s starodavno slovensko molitvijo iz 13. stoletja zaželel dobrodošlico vsem zbranim. Predstavnica gibanja Rajski vrta obilja za vse Mateja Žlogar je v prvem prispevku predstavila samooskrbo, ki je ključnega pomena, da bomo slovenski domorodni ljudje res svobodni. Sledil je nagovor Marjana Rupnika, predstavnika Karma Changchub, ki je predstavil izjemno zanimiv priročnik z naslovom Priročnik za mirno plovbo po fiduciarnem sistemu. Ta ponuja neprecenljive informacije o tem, kako naj se človek častno obnaša v občevanju z javnimi uslužbenci in obenem zavaruje svoje pravice v pravnem prometu. Andrej Šiško je kot predstavnik Starovedske skupnosti rodov domorodnih živih suverenih ludi zbranim posredoval izjemno zanimivo vsebino o staroslovenskem družbenem izročilu. Predstavil je tudi Pristopnico z izpolnitvijo katere se lahko vsakdo, ki tako čuti in želi, pridruži Domorodni Skupnosti Zedinjenih Slovenskih Dežel. Izbrani predstavniki sodelujočih skupnosti so na tem dogodku simbolično podpisali takšno Pristopnico in s tem dali jasno sporočilo, da se združujejo v prepoznavno in trdno domorodno skupnost. Šiško je vse navzoče pozval, da v svojem srcu, možganih in duši začutijo pomen tovrstnega dejanja ter naredijo čim več, da bo pri nas kmalu na deset tisoče povezanih domorodcev ter dejal: »Vsakdo prisoten na današnji veči, je ključnega pomena in ima izjemno vlogo pri povezovanju in združevanju vseh dobromislečih, ki želimo živeti v takšni družbi, na katero bomo ponosni in jo bomo res imeli za svojo. Zedinjeni zmoremo vse!« Sledila je predstavitev predstavnika Ljudske pisarne Primoža Durjave, ki je govoril o mednarodnem humanitarnem pravu. Tega je uspešno povezal z delovanjem Domorodne skupnosti. Na prireditvi se je tudi pelo in igralo. Jasna Martinjak in Žiga Birsa sta okronala dogodek s slovenskimi ljudskimi obrednimi pesmimi. Konec prireditve je zvenel precej mistično, saj je povabljena gostja iz Srbije Njegosava Lela Grabovac predstavila knjižno trilogijo v kateri je govora o skriti zgodovini Vesolja, Galaksije, Zemlje in Človeka. Zaključek prireditve je bil namenjen čiščenju misli in telesa s pomočjo zvoka gongov, ki sta ga izvedla Aleksander in Iris Vrbnjak. Mističen zaključek, tako kot je bila mistična in nenavadna, a obenem navdihujoča celotna prireditev. Zaključen nagovor je spet pripadel predstavniku organizatorjev iz Ljudske pisarne, ki je sklenil, da domorodni ljudje potrebujemo več podobnih srečanj in da je njihova naloga širiti slovensko ljudsko izročilo ter modrosti prednikov med ljudi, ki tukaj živijo in obenem želijo biti svobodni. 11. kimavec 2022, Primož sin Ostoja in Marjete iz Maribora  

Mon, 5. Sep 2022 at 17:23

852 ogledov

Ivan Bolfek, ki zbira podpise podpore za kandidaturo za predsednika RS, je danes zahteval enake pogoje za vse udeležence
Danes je pred vhodom v predsedniško palačo na Erjavčevi cesti 17 v Ljubljani volilni štab Ivana Bolfeka, ki je eden izmed 16. najavljenih zbiralcev podpisov podpore za kandidaturo za predsednika RS, organiziral novinarsko konferenco, na kateri je bil prisoten tudi predstavnik našega portala Pravda.si. Spregovorila sta predstavnica volilnega štaba Jasna Martinjak in morebitni bodoči kandidat za predsednika Ivan Bolfek. Jasna Martinjak je takoj na začetku pojasnila zakaj je volilni štab Ivana Bolfeka sklical novinarsko konferenco: »Danes želimo opozoriti, na ponovne nepravilnosti, ki se odvijajo že v času volilnih opravil. Namreč 22. 08. 2022 je bil uradno razglašen začetek volilih opravil in do trenutka, ko možni kandidati oddajo svoje kandidature nimamo predsedniških kandidatov.« Naj do dodamo, da do danes uradnih kandidatur sploh še ni. Ivan Bolfek je zatem povedal, da je spet prinesel ptičjo kletko, ki jo mora simbolično odpreti, da bodo lahko vsi videli za kaj gre in dejal: »Razočaran sem nad tem kar se dogaja v predvolilnih aktivnostih in zlasti nad tem, da so te volitve že v samem startu nepravične, diskriminatorne in nepoštene. Nekateri kandidati, ki dejansko še niso kandidati, so dejansko že imeli možnost predstaviti se na RTV Slovenija in narediti prvo soočenje. Mislim da je tam studio dovolj velik, da bi lahko še koga povabili in mu dali možnost v tem predvolilnem boju. Seveda se zato postavlja vprašanje, zakaj sploh so volitve, če ostali kandidati nimamo dovolj možnosti, da bi sploh lahko predstavili našo vizijo in delovanje. Sprašujem se, kje so tu Državna volilna komisija, Vrhovno sodišče, Ustavno sodišče? Zatem je povedal, da je na današnji dan izvedel, da sta Okrožno tožilstvo v Mariboru in Vrhovno tožilstvo v Ljubljani izgubili dve kazenski ovadbi, ko ju je podal on osebno že pred meseci. Z njima so se ukvarjali kriminalisti v Mariboru, o čemer je bil sam obveščen, sedaj pa sta se kazenski ovadbi »čarobno« izgubili. »Ni ju več. Pristojni ne vedo kje sta. To me ne preseneča, saj so kriminalisti in tožilci raziskovali dejstva zaradi katerih letošnje državnozborske volitve niso bile veljavne, zakonite in legitimne.« Nato se je Bolfek z besedami obrnil na svoje kolege in dejal: »Moram pozvati vse kandidate, ki nameravajo kandidirati za predsednika, da naj razmislijo o vsem in naj dobesedno bojkotirajo te volitve, kajti potrebno je razčistiti kako v takšnih razmerah naprej. Naj jih tudi opozorim, da če že nameravajo kandidirati in biti kandidati, da se naj tudi zavedajo vseh nepravilnosti, saj bi se vsak pošten in dosleden kandidat moral odzvati mojemu osebnemu vabilu danes in odstopiti iz te farse, ki se trenutno dogaja v Sloveniji,« je še dodal Bolfek, ki je vsem kolegicam in kolegom poslal osebno pismo. »Te volitve so problematične tudi zato, ker se že izvajajo skoraj štiri mesece, čeprav se uradna kampanja sploh še ni začela. Te štiri mesece se dobesedno promovira samo dva kandidata. Ne bom ju imenoval, ker jima ne mislim delati reklame., je še dodal. Naj vsemu povedanemu na konferenci za medije dodamo še svoje novinarsko mnenje v zvezi s katerimikoli volitvami. Nikakor ni dopustno, da se že na začetku volilnih opravil, med samo volilno kampanjo ali pa na koncu, celo pri štetju in seštevanju glasov dogajajo kakršnekoli nepravilnosti oziroma, da smo  soočeni z neenakopravnostjo in diskriminacijo na več področjih. V takšnih razmerah namreč nobene volitve, niti predsedniške niso in ne morejo biti veljavne. Pogoji morajo biti pred vsakimi volitvami vnaprej znani vsem in se med volitvami ne morejo in ne smejo spreminjati. Nesprejemljivo je, da izvršilna oblast kot je Ministrstvo za notranje zadeve RS obvešča kogarkoli o tem kdo zbira podpise podpore kandidatov in kjerkoli objavlja njegov naslov, če to ne velja za vse in ni tudi vsem vnaprej znano. Za to pa je pristojna edino Državna volilna komisija, ki informacije o tem, da lahko tisti, ki želijo zbirati podpise podpore za kandidiranje na predsedniških volitvah v konkretnem primeru pred dnevi ni posredovala nikjer in nikomur. Prav tako ni znano v skladu s katerim oziroma na podlagi katerega zakona takšno početje dejansko poteka. Primerjava z zbiranjem podpisov za referendumsko podporo, kot je to naredila ministrica MNZ RS nikakor ni na mestu, saj v tem primeru ne gre za več različnih kandidatov, ki zbirajo podpise podpore, marveč zgolj za obveščanje volivcev in volivk, da lahko s svojim podpisom podprejo zahtevo za zakonodajni referendum. V primeru predsedniških volitev je jasno razvidno, da je ena izmed kandidatk svojo zahtevo vložila že 30. 08. 2022, druga pa šele, ko je informacija o tem kar počne MNZ RS ušla v javnost ter izzvala hudo reakcijo in nezadovoljstvo, to je dne 01. 09. 2022. Gre torej zgolj za poskus opravičiti dejstvo, da je tovrstno ravnanje dejansko zakonito in obenem naj ne bi bilo diskriminatorno. DVK, ki bi bila edina pristojna za to, pri tem sploh ni sodelovala, kar je vsekakor v nasprotju z zakonom. Dejansko je nesprejemljivo, nezakonito, neenakopravno, nepošteno, nesvobodno, nepravično in diskriminatorno početje večine medijev, ki že pred uradno kandidaturo in kampanjo privilegirajo dva kandidata nasproti vsem ostalim. Temu nismo priča zgolj v večini televizijskih dnevnikov oziroma poročil, marveč predstavlja posebej izrazit primer četrtkova oddaja ob 20.00, Tarča: Predsedniška tekma na TV SLO1, v kateri sta sodelovala samo dva izmed vseh, ki so napovedali kandidaturo za predsednika. Že v napovedniku oddaje so bile zapisane nesprejemljive trditve, da gre za dva konkurenta, ki sta po umiku tretje uvrščene na javnomnenjskih anketah daleč pred vsemi drugimi. Tako smo v začaranem krogu, ko mediji z neprofesionalnim, nezakonitim, nepoštenim, nesvobodnim, nepravičnim in diskriminatornim ravnanjem privilegirajo dva konkurenta nasproti vsem ostalim, na isti način pa tudi soustvarjajo javno mnenje ter dejansko režirajo same volitve, namesto, da bi državljane in državljanke primerno celovito in enakopravno informirali o vsem v zvezi z volitvami, kar je njihova zakonska naloga. RTV Slovenije še prav posebej! Bistvo vsakokratnih volitev bi vsekakor v prvi vrsti moralo biti, da so zakonite, enakopravne, poštene, svobodne, pravične in nediskriminatorne. Žal v Sloveniji temu ni tako. In prav nad tem bi se bilo treba posebej zamisliti … Vojko Pogačnik, 05. sušec 2022

Mon, 5. Sep 2022 at 10:34

413 ogledov

V Kanadi izredne razmere, saj sta dva osumljenca zabodla 10 domorodcev, najmanj 15 je ranjenih
Osumljenca sta moška stara 30 in 31 let, ki sta še vedno na begu. V kanadski deželi Saskatchewan sta na več kot desetih lokacijah zabodla in ubila najmanj 10 ljudi, vsaj še 15 je ranjenih. Policija opozarja, da sta storilca oborožena in zelo nevarna. Napadla sta pripadnike staroselske oziroma domorodne indijanske skupnosti. Na območju so oblasti razglasile izredne razmere, policija pa je postavila več nadzornih točk, na katerih preverja istovetnost ljudi. Žrtve so do sedaj našli na kar 13. različnih lokacijah. Ranjenih pa bi bilo lahko še precej več kot 15 ljudi, kolikor so jih doslej sprejeli v bolnišnice. Nekateri so najbrž zdravniško pomoč poiskali tudi sami. Napadalca naj bi nekatere žrtve izbrala načrtno, druge pa naj bi napadla naključno, vendar je očitno, da sta npadla pripadnike domorodne ali staroselske skupnosti Indijancev. Policija je prvi klic na pomoč prejela v nedeljo ob 5.40 uri zjutraj po lokalnem času, nato pa se je zvrstila še cela vrsta drugih klicev z različnih lokacij. Med napadi so na nevarno področje poslali tri helikopterje z zdravniškim osebjem. Prva posadka je opravila triažo žrtev, nato je priletel še zdravnik, ki jim je pomagal in je vodil nujni odziv ekip. Helikopterji so žrtve prepeljali v glavno bolnišnico v Saskatchewan, pri prevozu pa so jim pomagala tudi reševalna vozila. V deželii so razglasili tudi oranžno stopnjo nevarnosti za primer množične nesreče. Oba osumljenca so pozneje opazili v mestu Regina, ki je od kraja prvih napadov oddaljeno kar 300 kilometrov. Policija ju je prepoznala manj kot tri ure po prvem napadu, je še poročal CNN. Gre za Damiena in Mylesa Sanderson, ki sta na begu z avtomobilom. Oba naj bi bila oborožena in zelo nevarna. Ni pa podatkov o tem, ali sta osumljenca v sorodstvenem razmerju. V deželah Saskatchewan, Manitoba in Alberta, torej na območju, ki je veliko kot skoraj polovica Evrope, so na vse mobilne telefone poslali opozorilo o nevarnih ljudeh, je poročal BBC. Tamkajšnje prebivalce so pozvali, naj se zatečejo v notranje prostore, saj je obsežna iskalna akcija še v teku. "Bodite previdni! V svoje zasebne prostore spustite le ljudi, ki jih poznate," so na Twitterju pozvali kanadski policisti. Zaradi nevarnosti so zaprli tudi nekatere bencinske črpalke. Vodja policije v Saskatchewanu Rhonda Blackmore je na novinarski konferenci povedala, da so v preiskavo vključili vse razpoložljive vire in vzpostavili dva centra z zdravniško oskrbo. Motiva za kruto dejanje policija trenutno še ne pozna, je poročal Independent. STA in Val Krajnc, 05. kimavec 2022

Sat, 3. Sep 2022 at 18:03

980 ogledov

Na Češkem vsaj 70.000 protestnikov na demonstracijah pod geslom Češka na prvem mestu
Češki protestniki zahtevajo nevtralno vlogo Češke glede obračunavanja v Ukrajini, odstop češke vlade, poceni plin, svobodo govora na družbenih omrežjih, stop množičnim migrantom in vrnitev zdravstva pred Covidom! Danes popoldne na Vaclavskem trgu v Pragi potekajo demonstracije pod geslom Češka na prvem mestu. Po ocenah naj bi se dogodka udeležilo več kot 70.000 ljudi, ki niso zadovoljni s sedanjo oblastjo in razmerami. Tudi češki policisti ocenjujejo, da se je na Vaclavskem trgu zbralo okoli 70.000 ljudi. Več ljudi se je na kraju dogodka zgrudilo in reševalci so se skozi zbrano množico le s težavo prebili do njih. Sicer pa protest poteka brez večjih težav. Med govorniki na prireditvi naj bi bila nekdanji predsednik Kmetijske zbornice Zdeněk Jandejšek in energetski strokovnjak Vladimír Štěpán. Napovedani govorci pa so tudi poslanec SPD Jiří Kobza, predsednica Trikolora Zuzana Majerová, komunistični kandidat za predsednika Josef Skála, ekonomist in dekan Ekonomske fakultete Ekonomske univerze v Pragi Miroslav Ševčík in odvetnica Jana Zwyrtek Hamplová. Organizatorji protestov zahtevajo, da bi Češka razglasila nevtralnost, »se osvobodila neposredne politične podrejenosti EU, SZO (WHO) in ZN«, zagotovila poceni dobavo plina iz Rusije ter »češko industrijo osvobodila odvisnosti od tujih podjetij«. Zahtevajo tudi "konec načrtnega redčenja naroda" z vojnimi begunci iz Ukrajine, povrnitev svobode izražanja v javnem prostoru in na družbenih omrežjih. Poleg tega protestniki zahtevajo, da zdravniki spet začnejo z običajnim delom oziroma s pregledi v ambulantah namesto telefonskih posvetovanj. »Cilj našega javnega nastopa in protesta je nujnost sprememb, predvsem pri reševanju vprašanj cen in energije, zlasti elektrike in plina, ki bosta že to jesen povzročila uničenje našega gospodarstva. Gospoda Fiala smo povabili na pogajanja, a žal nimamo odgovora. Zato se bomo še naprej zavzemali za konec te vlade. Zahtevamo njen odstop,« je dejal soorganizator dogodka Jiří Havel. Na oder v zgornjem delu trga so povabili tudi češkega premiera Petra Fialo (ODS), ki je zagovarjal delovanje vlade ter dejal: "Protest na Vaclavskem trgu so sklicale sile, ki trdijo, da so prorusko usmerjene, so blizu skrajnih stališč in so v nasprotju z interesi Češke." Nasproti 70.000 protestnikom stoji na stopnicah Narodnega muzeja nekaj deset nasprotnikov demonstracij, v rokah pa imajo zastave Nata in Evropske unije. 03. kimavec 2022, Val Krajnc  

Fri, 2. Sep 2022 at 09:25

497 ogledov

Spodleteli atentat na argentinsko podpredsednico
Argentinska podpredsednica Cristina Fernandez de Kirchner se je po sojenju zaradi korupcije vračala s sodišča. Nenadoma je iz množice ljudi do nje pristopil moški in ji v obraz uperil pištolo. Po poročanju BBC se je pištola ob pritisku na sprožilec zataknila in to je rešilo argentinsko podpredsednico. Policija je storilca takoj prijela in ugotovila, da gre za 35-letnega Brazilca. Posnetki na družbenih omrežjih in tisti, ki so jih objavili lokalni mediji, kažejo, kako je atentator v podpredsedničino glavo uperil pištolo. Poskušal jo je ustreliti, pri čemer je de Kirchnerjeva sklonila glavo, vendar do strela dejansko ni prišlo. Eden izmed videov tudi prikazuje množico, ki je nato skušala zaščititi političarko. Argentinska policija je sporočila, da so osumljenca prijeli, med dokazi pa je tudi zasežena pištola. Prijetega atentatorja zaslišujejo, da bi ugotovili motiv za poskus atentata. Po poročanju lokalnih medijev naj bi šlo za 35-letnega Brazilca. Argentinski predsednik Alberto Fernandez je medtem povedal, da je bila pištola napolnjena s petimi naboji. V svojem nagovoru v četrtek pozno zvečer je obsodil napadalca in dejal, da je bil poskus umora de Kirchnerjeve eden najresnejših incidentov po letu 1983, ko se je v državo vrnila demokracija. "Ni se nam treba vedno strinjati, lahko imamo globoka nesoglasja, vendar pa sovražnega govora ne sme biti. To namreč ustvarja nasilje, kar pa ne more obstajati skupaj z demokracijo," je še dejal v nagovoru. Za petek je razglasil dela prost dan. Sam po sebi se seveda kot vzrok atentata ponuja prav korupcija oziroma huda zloraba položaja predsednika države, zato je zanimivo, da argentinski predsednik ni povedal ničesar o tem, marveč se je osredotočil na sovražni govor. Kakorkoli že, vedno ima vse svoj vzrok in posledico, česar bi se morali še posebej zavedati prav javni politiki oziroma »državniki«. Zoper Cristino Fernández de Kirchner poteka sodna obravnava, pri čemer je obtožena ogoljufanja države in goljufivega podeljevanja pogodb za javna dela v Patagoniji v obdobju med letoma 2007 in 2015, ko je bila predsednica. V primeru obsodbe ji grozi 12 let zapora in dosmrtna prepoved opravljanja političnih funkcij. Ker pa je podpredsednica tudi predsednica senata, kot taka uživa parlamentarno imuniteto. Zaradi tega tudi v primeru obsodbe ne bi bila zaprta, razen če bi njeno obsodbo ratificiralo Vrhovno sodišče ali če bi na naslednjih volitvah v senat konec leta 2023 izgubila svoj sedež. BBC in Val Krajnc, 02. kimavec 2022  

Thu, 1. Sep 2022 at 12:40

1525 ogledov

Tudi letošnje predsedniške volitve so že sedaj nezakonite, protiustavne in neveljavne!
Kaj ima Ministrstvo za notranje zadeve RS za opraviti z navodili za zbiranjem podpisov podpore predsedniški kandidatki Nataši Pirc Musar?! V uredništvo spletnega portala Pravda.si smo prejeli kopijo dopisa (žal nekoliko slabše kakovosti) Ministrstva za notranje zadeve RS, natančneje Direktorata za upravne notranje zadeve, ki je bilo poslano vsem upravnim enotam v RS, Konzularnemu sektorju Ministrstva za zunanje zadeve RS, Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Ministrstvu za pravosodje, Ministrstvu za zdravje ter Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. V dopisu MNZ RS vsem naštetim naslovnikom posreduje naslov za pošiljanje overjenih obrazcev podpore za predsedniško kandidatko dr. Nastašo Pirc Musar. Obenem vsa našteta ministrstva poziva, da naj o tem obvestijo konzularna predstavništva, zavode, bolnišnice, domove in druge ustanove z namenom informiranja volivcev, na kateri naslov naj pošljejo obrazec podpore dr. Nataši Pirc Musar. V samem dopisu sicer piše, da je Volilni štab dr. Nataše Pirc Musar dne 30. 08. 2022 zaprosil MNZ RS, da poskrbi za to, da bo naslov na katerega je treba pošiljati overjene podpise podpore objavljen na vidnem mestu Na koncu dopisa pa je pod Prilogo navedeno, da dejansko gre za zahtevek Volilnega štaba dr. Nataše Pirc Musar. Pravzaprav je še najmanj pomembno ali gre za zaprosilo ali za zahtevek – slednje je zgolj še bolj agresivno – dejstvo pa je, da nobeno izmed ministrstev ni in ne bi smelo imeti ničesar skupnega z zbiranjem podpisov podpore kateremukoli predsedniškemu kandidatu ali kandidatki. Še bolj nesprejemljivo je »favoriziranje« zgolj enega kandidata ali kandidatke. Za opisano početje bi torej moral nekdo v ministrstvih nedvomno odgovarjati, saj tam nima česa iskati! V prvi vrsti gre za obe spodaj podpisani – za svetovalko in za sekretarko v.d. Generalnega direktorja, seveda pa tudi za tiste, ki so jima to naročili. Nas v uredništvu portala Pravda.si sicer tovrstno ravnanje izvršilne oblasti niti najmanj ne preseneča. Letos smo že objavili celo vrsto člankov v zvezi z državnozborskimi volitvami dne 24. 04. 2022, ki so bile v celoti nezakonite in protiustavne ter posledično neveljavne, vendar se ni zgodilo nič. Sodniki Ustavnega sodišča so nazadnje celo soglasno sklenili, da volitve niso pomembno pravno vprašanje, čeprav bi se morali na Državnozborskih volitvah izvoliti poslanci DZ, katerih naloga je skrbeti prav za sprejem zakonov, ki bi naj veljali za vse državljanke in državljane RS. Pravzaprav ne bomo zapisali ničesar novega, če tudi tokrat ponovimo, da so predsedniške volitve povsem nezakonite, neustavne in neveljavne. Pa sploh ne samo zaradi tokrat predstavljenega dopisa, marveč zaradi vseh dejstev, ki so bile na našem portalu objavljena že v mesecu malemu travnu letos. 01. kimavec 2022, Vojko Pogačnik
Teme
intervju z generalom varde Štajerska varda Slovneska varda general Ivan Bolfek Vojvod Andrej Šiško Andrej Šiško Nadvojvod Andrej Šiško

Zadnji komentarji

Prijatelji

NAJBOLJ OBISKANO

Slovenska varda, Štajerska varda in druge deželne varde še vedno delujejo